Putovaćemo po galaksiji za oko 200 godina

Zvezdana, odnosna integalaktička putovanja za ljude će ostati naučna fantastika bar još 200 godina, predviđanja su jednog od bivših naučnika iz NASA-e.
Zvezdana, odnosna integalaktička putovanja za ljude će ostati naučna fantastika bar još 200 godina, predviđanja su jednog od bivših naučnika iz NASA-e.

Mark Mils, bivši šef NASA-inog projekta za integalaktička istraživanja, brižljivim proračunima došao je do ovog zaključka, koji je objavio tokom prethodnog simpozijuma astronoma u Pragu. Mils smatra da će nam zvezdana putovanja ostati neostvareni san još dugo vremena, budući da za sada ne postoje izvori energije dovoljni da se izvede jedno ovakvo putovanje do dalekih svemirskih tela. Sa druge strane, kako Mils predviđa čak i ako sakupimo energiju, negde oo 2196. godine po njegovoj računici, svemirske letelice koje možemo iskoristiti biće uveliko prevaziđene.

On je do tih podataka došao na osnovu pažljivog prikupljanja informacija o količini energije koja je bila potrebna za svaki svemirski brod, odnosno svemirsku misiju u proteklih nekoliko decenija. Takođe je napravio procenu prema kojoj bi za svemirski brod sa posadom od 500 članova lansirna energija iznosila barem jedan eksadžul, što je 1.018 džula, odnosno malo manje od energije koju potroši cela planeta za godinu dana.

Da stvar bude još zanimljivija Milsovi proračuni su još i optimistični u poređenju sa nekim njegovim kolegama, koje tvrde da je za jedno putovanje u duboki svemir potrebna energija 100 puta veća od one koju proizvede čitava planeta.

  • Jovan D.

    10.01.2011 05:46
    Exa
    Jedan ExaDzul ima 10 na 18 Dzula a ne 1018 J, razlika je astronomska :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva