Direktor firme plaća svojim radnicima da na posao dolaze biciklom

Direktor jedne firme u novozelandskom Krajstčerču smatra da će dodatna fizička aktivnost i zarada unesti novi polet u radnike, prenosi "Guardian".
Direktor firme plaća svojim radnicima da na posao dolaze biciklom
Foto: Pixabay
Marketinška agencija "Make Collective" inicijativu je pokrenula u želji da podigne nivo energije svojih zaposlenih i smanji zavisnost od automobila.
 
Radnici koji na posao dođu biciklom svaki dan zarade dodatnih pet novozelandskih dolara (oko tri evra), a iznos će se nakon šest meseci stalne vožnje bicikla povećati na 10 dolara. Bonus će im se isplatiti u jednoj isplati na kraju godine.
 
"Već neko vreme razmišljamo da bi bilo dobro da na neki način podstaknemo vožnju biciklom. Ja sam predani biciklista, a novac je očito najbolji podsticaj", izjavio je direktor kompanije Tim Česni za novozelandski "Stuff". "Instinkt mi kaže da bi to moglo biti nešto stvarno dobro za radno mesto. Po sebi znam da na posao dolazim s više energije", kaže Česni.
 
On priznaje da su se neki radnici u početku nećkali jer u kancelariji ne postoji tuš, ali na kraju je inicijativu prihvatilo pet od njegovih šest zaposlenih.
 
Jedan od Česnijevih radnika priznao je da vožnja biciklom na posao nije laka, ali biciklizam je za njegovo zdravlje bolji i od teretane.
 
"Za sada je super. Imam priliku da vidim kako ljudi hrane patke u parku ili čitaju, što je mnogo drugačije od pukog čekanja da se promeni svetlo na semaforu dok vozite", kaže neimenovani radnik.
 
Prema gradskom veću Krajstčerča, taj grad ima više biciklista od bilo kog drugog grada na Novom Zelandu, a središtem grada prolazi 13 glavnih biciklističkih staza. Vlada je u izgradnju biciklističkih staza u tom mestu uložila 150 miliona dolara.
  • Novosađanin oduvek

    14.03.2018 08:18
    Išao sam biciklom na posao pa mi se smejali jer kao dobro zarađujem pa treba da idem kolima. Smejali se i što trčim ali kad su im počeli da imaju problema sa srcem kao da su prestali.
  • Strahinja

    12.03.2018 10:56
    Moram predložiti
    Moram ovo predložiti mom šefu, da treba da plati što dolazim na posao biciklom. Imam više energije i produktivniji sam od kolega. Sjajna ideja.
  • niki

    12.03.2018 08:32
    kapitalizam
    civilizacija je stigla dotle da cemo za pare sve uraditi! ako neko plati, ucinicemo nesto za svoje zdravlje...uzas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.