Pronađen najstariji zapis Odiseje

Arheolozi u Grčkoj pronašli su, kako veruju, najstariji eksponat Homerove epske pesme "Odiseja".
Tim grčkih i nemačkih istraživača pronašli su deo pesme na urezanoj glinenoj ploči u drevnoj Olimpiji, na Peloponezu, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture. Na ploči se nalazi 13 stihova iz Odisejeve 14. Rapsodije, gde se Odisej obraća dugogodišnjem prijatelju Eumeju.
 
Prema preliminarnim procenama, eksponat datira verovatno pre trećeg veka. Datum još treba da bude potvrđen, ali ploča je i dalje "veliki arheološki, epigrafski, književni i istorijski eksponat", saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.
 
"Odiseja" je epska pesma koja se pripisuje grčkom pesniku Homeru i govori o Odiseju, kralju Itake, koji 10 godina pokušava da se vrati kući nakon pada Troje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.