Robot svira džez

Na univerzitetu Džoržija, jedan robot uči da reaguje na verbalne komande dok drugi svira džez improvizacije na vibrafonu.
Na univerzitetu Džoržija, jedan robot uči da reaguje na verbalne komande dok drugi svira džez improvizacije na vibrafonu. Kada mu istraživač pruži valjak, i kaže mu u koju kutiju da ga ubaci, robot nazvan Sajmon pravilno izvršava naređenje. Ovakvi roboti jednoga dana bi mogli da rade u industriji ili u našim domovima, prenosi Glas Amerike.

U drugoj laboratoriji njegov kolega robot, nazvan Šimon, svira džez improvizacije na vibrafonu. Šimon stvara muziku na osnovu matematičkih formula koje sačinjavaju kombinaciju raznih muzičkih stilova, kaže profesor Džil Vajnberg, direktor Centra za muzičku tehnologiju na univerzitetu Džorždija tek.

"Za razliku od ljudi, Šimon čita algoritam koji predstavlja numeričku kombinaciju od 30 odsto Monka, 30 odsto Parkera i 40 odsto mog sviranja, stvarajući tako hibridni stil koji ljudi ne mogu tako tačno da reprodukuju", kaže Vajnberg. Šimonove četiri ruke su bolje nego dve jer mu omogućavaju raspon ritmova veoma težak za živog muzičara. Štaviše, Šimon istovremeno čuje muziku i vidi i reaguje na pokrete svojih živih kolega. On klima glavom u ritmu, pa čak i otvara i zatvara oči.

Šimon je već nastupao na nekoliko desetina koncerata širom sveta. Njegova konstrukcija koštala je oko 120 hiljada dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti