Napravljen anti-laser

Fizičari su uspeli da naprave prvi uređaj u svetu koji može da poništi laserski zrak, takozvani anti-laser.

Fizičari su uspeli da naprave prvi uređaj u svetu koji može da poništi laserski zrak, takozvani anti-laser. Uređaj je delo tima sa Univerziteta Jejl, a u stanju je da u potpunosti absorbuje dolazeći laserski zrak. Ova naprava nije zamišljena kao odbrana od laserskog oružja velike snage, naglasili su istraživači.

Umesto toga, oni kažu da anti-laser može da se upotrebi u budućoj generaciji superkompjutera, čije će komponente verovatno koristiti svetlost, a ne elektrone.

Profesor Daglas Stoun i njegove kolege sa Jejla prvobitno su razvijali teoriju o materijalima koji mogu da se upotrebe kao osnova za lasere. "Dizajniranje lasera značajno je uznapredovalo u poslednje vreme, što je za rezultat imalo pojavu velikog broja neobičnih uređaja koji se ne uklapaju u tradicionalni koncept lasera", izjavio je Stoun.

Naučnici su tokom teoretskog rada došli do zaključka da bi se mogao napraviti aparat koji upija laserski zrak koji pada na njega, a sada su uspeli i da naprave takav uređaj. Njihova naprava fokusira dva laserska snopa specifične frekvencije u posebno dizajniranu optičku šupljinu napravljenu od silikona. Ovo udubljenje zarobljava dolazeći zrak svetlosti i tera ga da poskakuje po šupljini sve dok ne raspe svu energiju.

U radu koji je objavljen u žurnalu "Nauka" istraživači su pokazali da anti-laser može da absorbuje 99,4 odsto dolazećeg svetla i da može biti upotrebljen kao optički prekidač.
  • Neđo

    18.02.2011 08:29
    Hura! Eto radosti, eto sreće! Mogu sad skinit onaj CD sa retrovizora! Hahahahahahhahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.