VIDEO: Šimpanze, kao i ljudi, oplakuju svoje mrtve

Snimak iz Zambije koji su napravili naučnici, i koji prikazuje ženku šimpanze koja tuguje za uginulim mladuncem, pokazuje da ova vrsta majmuna oplakuje smrt deteta isto kao i čovek.

Snimak iz Zambije koji su napravili naučnici, i koji prikazuje ženku šimpanze koja tuguje za uginulim mladuncem, pokazuje da ova vrsta majmuna oplakuje smrt deteta isto kao i čovek.

Ženke šimpanze ostvaruju jaku fizičku povezanost sa svojim mladuncima, nose ih sa sobom dve godine a doje dok mladi ne napune šest godina. Naučnici su napravili dirljivi snimak koji pokazuje ženku kako pati zbog smrti svoje 16-mesečne bebe, i koji dokazuje da između ponašanja ljudi i ovih primata postoji velika sličnost, prenosi SrbijaNet.

Majmunica je nosila u naručju telo svog uginulog mladunca više od 24 sata, a onda ga je položila na zemlju i bdela nad njim. Na svakih nekoliko minuta prilazila je telu, dodirivala lice i stavljala prste na vrat kako bi se uverila da je mladunče mrtvo. Telo je onda odnela u grupu šimpanzi kako bi dobila i njihovo mišljenje, a sledeći dan je ipak uspela da napusti leš svog mladunčeta.

Naučnici su rekli kako je ovo izuzetno važan snimak, jer pomaže da otkrijemo kako primati reaguju na smrt u svojoj okolini.

  • budala

    25.03.2011 10:57
    evolucija...
    Eh, dok mi stagniramo majmuni evoluiraju, pa smo tako imali onog što šeta na dve noge(ko nije vido, nek nađe na youtube), a sad ove što oplakuju mrtve. Biće ovo planeta majmuna (inače strašno glup film).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.