Otkriveno zašto psi imaju tužan pogled

Aleksandra Horovic, docent na Univerzitetu Bernard u Njujorku, otkriva poreklo tužnog pogleda pasa u skoro objavljenoj knjizi "Pseće ponašanje i saznanje".
Aleksandra Horovic, docent na Univerzitetu Bernard u Njujorku, otkriva poreklo tužnog pogleda pasa u skoro objavljenoj knjizi "Pseće ponašanje i saznanje".

Horovic je uspela da objasni da tužan pogled psa ne zavisi da li je pas stvarno kriv ili ne. Umesto toga ljudi vide krivce u govoru tela psa kada veruju da je pas uradio nešto što ne bi trebalo, čak i kada je pas potpuno nevin zbog nekog dela.

Tokom studija, vlasnici su zamoljeni da izađu iz prostorija pošto su predhodno naredili psima da ne jedu ukusne poslastice koje su im servirane. Dok su vlasnici bili odsutni, Horivic je nekim od pasa dala poslastice pre nego je pozvala vlasnike da se vrate nazad. Nekim vlasnicima je rečeno da su njihovi psi jeli, nekima da su se ponašali po naređenju. Ono što je vlasnicima rečeno, ipak nije uvek bilo u korelaciji sa realnošću.

Držanje psa sa elementima tužnog pogleda nije imalo veze sa tim da li je taj pas jeo ili ne. U stvari, psi koji su najviše izgledali kao krivci su oni koji su bili poslušni i nisu jeli ali su kritikovani od strane svojih dezinformisanih vlasnika. Dakle, tužan pogled psa je u stvari odgovor na ponašanja vlasnika i nužno ne ukazuje na njihova nedela.

Ova studija baca novo svetlo na prirodnu ljudsku tendenciju da interpretiraju ponašanje životinja u ljudskom smislu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti