VIDEO. Svemirski brod prodat za 2,9 miliona dolara

Prototip kosmičkog broda "Vostok", na kojem je Jurij Gagarin poleteo u kosmos, prodat je u aukcijskoj kući Sotbis u Njujorku za 2,9 miliona dolara.
Prototip kosmičkog broda "Vostok", na kojem je Jurij Gagarin poleteo u kosmos, prodat je u aukcijskoj kući Sotbis u Njujorku za 2,9 miliona dolara.

Aukcija kapsule organizovana je na dan obeležavanja Svetskog dana avijacije i kosmonautike kao i 50-godišnjice od prvog leta čoveka u svemir.

"Vostok 3KA-2" kupio je juče ruski biznismen Evgenij Jurčenko koji planira da letelicu vrati u Rusiju.

"Nadam se da će Vostok zauzeti zaslužno mesto u nekom od ruskih muzeja posvećenih istoriji razvoja ruskog svemirskog programa", navodi se u saopštenju ruskog tajkuna, prenosi agencija AP.

Kapsula od aluminijumske legure s prečnikom od svega 2,13 metara, identična je Vostoku 3Ka-3, kojim se legendarni ruski kosmonaut otisnuo u svemir 12. aprila 1961. i tako upisao u istoriju kao prvi čovek koji je poleteo u svemir. Prototip je lansiran 20 dana pre Gagarinove, sa lutkom i živim psom po imenu Zvezdočka kao posadom.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti