Šta možemo sa "belim" šengenom

Kada Srbija dospe na "belu" šengensku listu, naši građani će moći bez vize da borave u zemljama šengenskog prostora ili u nekoj zemlji koja je na "beloj" šengenskoj listi najduže tri meseca. Posle toga, naredna tri meseca građanin Srbije neće moći da putuje u zemlje EU. Tek kad istekne šest meseci od momenta kada je prvi put zakoračio u "šengenski krug" može ponovo da pređe šengensku granicu.

Vladimir Petronijević, savetnik potpredsednika vlade Božidara Đelića, objašnjava za "Politiku" da će Srbija dobiti vizu "C" kratkog boravka, što će građanima omogućiti da privremeno borave unutar šengenskog prostora, u poseti prijateljima i rođacima ili kao turisti, "ali nikako da rade".

Ukoliko, pak, budu bili zatečeni da rade, biće, kako je nedavno izjavio potpredsednik Đelić, podložni readmisiji i vraćeni u zemlju. "Svaki građanin koji bude na "beloj" šengenskoj listi imaće i određenu obavezu. Ukoliko prelazi granicu samo sa putnom ispravom mora da poštuje rok i iz šengenskog kruga izađe onoga trenutka kada to šengenski propis nalaže", upozorava Petronijević, dodajući da samo tako možemo sačuvati ono što se sada kroz pravnotehničku reformu u Srbiji sprovodi.

Oni koji žele da ostanu duže od 90 dana u nekoj od zemalja EU, zbog studiranja ili posla, moraju da regulišu svoj boravak po pravilima o kretanju i boravku stranaca države u kojoj se nalaze.

 

  • lala

    04.08.2009 16:47
    logicno
    Pa da, ovo je i logicno. Sloboda kretanja radne snage vazi samo za zemlje za zemlje EU!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva