Plate veće, standard nizak

Od 2000. godine, plate u Srbiji su veće, penzije su redovne, ali ipak standard je nizak, pišu Novosti. I po oceni ekonomista, kupovna moć većine građana i dalje je veoma niska. "Činjenica je da je prosečna plata u Srbiji znatno veća nego 2000. godine, ali treba imati na umu stopu nezaposlenosti i krizu, koja iz dana u dan obara standard", kaže ekonomista Danilo Šuković.

Čak 60 odsto zaposlenih platom pokriva samo minimalnu potrošačku korpu, a u strukturi izdataka prosečne porodice 40 odsto novca odlazi na hranu, što je znatno iznad proseka uspešnijih zemalja u tranziciji.

Od prosečne plate, koja je prema poslednjim statističkim podacima iznosila 32.000 dinara, život je manje-više sveden na zadovoljavanje osnovnih potreba. Kupovna moć još nije takva da bi mogla značajnije da utiče na promet i potrošnju.

Za poslednjih godinu dana, inače, prosečna "korpa" je poskupela za 3.600 dinara. Tada je korpa za četvoročlanu porodicu od 80 stavki, uglavnom hrane i pića, koštala 32.651 dinar, a mesečna plata iznosila je 32.562 dinara. Sada, godinu dana kasnije, sa svim naraslim troškovima, zarada je samo za devet dinara veća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti