Prete štrajkovi

Tokom jeseni moguć je opšti izliv gneva radnika, što zbog ekonomske krize, što zbog isteka roka u kome kupci preduzeća nisu smeli da dele otkaze, piše Blic. Po fabričkim halama, na ulicama, šinama, ispred zdanja Vlade Srbije i drugim lokacijama samo ove godine radnici su dizali bune od Subotice i Pančeva, preko Kruševca i Kragujevca, do Vranja i Bora.

Oko milion radnika je učlanjeno u jedan od tri najveća sindikata, uzalud: ti sindikati su složni i manje nego rogovi u vreći. Na pitanje da li očekuju masovne proteste zaposlenih, sindikalne vođe horski odgovaraju pozitivno. Jedino ne gledaju istim očima uzroke i povode mogućeg radničkog nezadovoljstva.

"Siguran sam da nam predstoje masovni i radikalni protesti radnika ako Vlada i drugi državni organi ne reše njihove svima poznate probleme, a kooperativnost moraju da pokažu i poslodavci. Zbog izrazito teške materijalne situacije građanstva, pre svih nezaposlenih, realna je opasnost od njihovog organizovanog protesta, neke vrste 'pobune' građana", kaže Ljubisav Orbović, lider Saveza samostalnih sindikata Srbije koji okuplja oko 600.000 članova. Branislav Čanak, vođa UGS "Nezavisnost" koji okuplja oko 190.000 radnika, ističe da su mogući radnički protesti ali da oni ne moraju biti obavezno sindikalni.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti