Otpuštanja smanjuju broj glasača

Odobravanje većeg budžetskog deficita od strane MMF-a, čemu se nada Vlada, samo je kratkoročna mera koja omogućava preživljavanje do kraja godine, piše Blic. Vlada Srbije sprema se da zatraži veći budžetski deficit od MMF-a, ali je svesna da će morati da ponudi nešto zauzvrat.

Za sada je to otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru, koje nailazi na otpor stranaka jer niko ne želi da izgubi glasače. U Vladi Srbije potvrđeno je da su sva nadležna ministarstva dobila nalog od premijera Mirka Cvetkovića da pripreme predloge za platformu za pregovore sa MMF i za prateći paket mera.

Najinteresantniji sektori za kresanje troškova su državna uprava, prosveta, zdravstvo, kultura i sport. Ali čak i u prosveti, gde ministar priznaje da ima viška zaposlenih, ne sme da se spomene reč otpuštanje jer je u igri veliki politički ulog. Niko ne želi da otpušta u svom sektoru jer to smanjuje broj glasača - kaže dobro upućeni sagovornik iz Vlade Srbije.

Drugi izvor iz Nemanjine 11 objašnjava da Vlada pokušava da pronađe rešenje kako da se redovni izdaci "upodobe" trajno smanjenim javnim prihodima. To podrazumeva ozbiljnu racionalizaciju, od prosvete, preko zdravstva do javnih preduzeća i državne uprave. Povećanje PDV-a bi kratkoročno rešilo problem, ali Srbija bi bila sve manje konkurentna, upozorava sagovornik lista.

 

  • Vaskez NS

    12.08.2009 06:57
    Ko bude imao m_u_d_a da "udari" na prebukirana javna preduzeća i megalomansku državnu upravu rešiće pola svih ekonomskih problema Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti