FOTO: Izuzetno precizne fotografije mrava

Neverovatno precizne fotografije mrava koji naseljavaju područje Madagaskara ovih dana obišle su svet.
Neverovatno precizne fotografije mrava koji naseljavaju područje Madagaskara ovih dana obišle su svet. Digitalne fotografije na kojima se vide i najsitniji detalji izradio je tim američkih naučnika u okviru detaljnog istraživanja ovih zanimljivih insekata.

Čini se da su mravi najveći borci u životinjskom svetu, a njihovo ponašanje dovodi se u vezu s brigom za očuvanje mravinjaka, koje je posebno snažno kod mrava radnika, objašnjavaju naučnici. Veruje se da mogu i da predvide zemljotrese kao i razne klimatske katastrofe, piše Bi-Bi-Si.

Insekti koji teže svega oko pet miligrama mogu sasvim efikasno da zaštite drveće od životinja koje su oko milion puta veće. Ipak, iako naučnici raspolažu brojnim činjenicama o maravima, ovi insekti i dalje predstavljaju veliku nepoznanicu.

Grupa naučnika sa Akademije nauka u Kaliforniji tvrdi da je za sada detaljno proučeno samo oko 15 odsto vrsta mrava. Tim stručnjaka sa doktorom Brajanom Fišerom na čelu, izradio je detaljne kolor fotografije na kojima je prikazano 418 vrsta mrava koji naseljavaju područje Madagaskara.

"Nismo ni svesni koliko su ove životinje zanimljive i mislim da je to zato što nismo u mogućnosti da vidimo ovaj izuzetni skriveni svet", smatra doktor Fišer.

Prema njegovim rečima, mravi su zaista neverovatna stvorenja, a fotografije će znatno olakšati dalja nastojanja stručnjaka da proniknu u sve tajne mravljeg sveta. Trenutno se obrađuju detaljne slike više od 5.000 vrsta mrava.

Naučnici su ovim neverovatnim fotografijama otišli korak dalje u istraživanjima. Ukoliko sve bude teklo po planu, kalifornijski stručnjaci će izraditi veoma detaljne digitalne fotografije još oko 12.000 vrsta mrava.

  • andela

    30.03.2014 17:31
    mravi
    ovo sam bas trazila hvala

  • Milan

    16.05.2011 10:17
    niko?
    Neko pokusava da razvije fobiju od mrava?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.