Nepotrebne i besmislene procedure

Reforma državne uprave i smanjenje broja zaposlenih u državnim organima obuhvatiće reformu ili čak i ukidanje, odnosno spajanje 21 inspekcije u jednu, kažu za "Blic" u Vladi. Navode da je, na primer, potpuno neracionalno da 500 zaposlenih u tržišnoj inspekciji obavlja iste ili slične kontrole kao i Poreska uprava.

Na osnovu analize 2.000 propisa, koja je pri kraju i uskoro će biti na stolu premijera, utvrđeno je da najveći broj nepotrebnih ili dupliranih poslova obavljaju Poreska uprava, inspekcije i brojna akreditaciona tela, koja nepotrebno dodatno ispituju kvalitet proizvoda uvezenih iz EU i sve to papreno naplaćuju.

"Napravili smo listu od 200 propisa koje je neophodno staviti van snage jer, iako se ne primenjuju, samo unose zabunu i povećavaju pravnu nesigurnost investitora. Takođe smo utvrdili da se najveći broj nepotrebnih, besmislenih ili suvišnih procedura sprovodi u Poreskoj upravi, inspekcijama i akreditacionim telima i naš predlog je da se one ukinu. To će pomoći privredi, što je naš primarni cilj, ali će neminovno dovesti do racionalnije i efikasnije državne uprave jer će neka regulatorna tela ili biti ukinuta ili pripojena drugima koja se bave istim poslom", kaže za "Blic" Andrea Marušić iz SRP-a i napominje da se reformom inspekcija još niko u Srbiji nije bavio.

Reforma inspekcije uticala bi ne samo na smanjenje broja zaposlenih i efikasniji rad već i na smanjenje korupcije jer je rad inspektora prepoznat kao jedan od najozbiljnijih izvora korupcije u državnoj upravi. Ovakva reforma već je urađena u Republici Srpskoj i Hrvatskoj gde su u jedno telo objedinjene sve inspekcije, osim Poreske uprave.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti