Deveta godišnjica 5. oktobra

Agresija i ksenofobija koju svakodnevno viđamo u Srbiji je nešto što nismo mogli da zamislimo da će postojati skoro deceniju nakon promena.Devet godina nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine, lideri tadašnje Demokratske opozicije Srbije upozoravaju na pokušaje da se vrati stari sistem vrednosti i podsećaju da je članstvo u Evropskoj uniji još daleko.
Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać kaže za "Borbu" da Srbija svakako bolje izgleda danas nego pre devet godina, ali da se još nalazi daleko od Evropske unije. "Srbija je već 5. oktobra 2000. godine izgledala mnogo bolje nego prethodnog dana, jer su građani očekivali da će biti ispunjena obećanja DOS-a. Nažalost, ta obećanja se nisu ostvarila i ovih dana dana možemo da vidimo pokušaje da se vrati stari sistem vrednosti na društvenu scenu. Očigledno je da nasilje ponovo dominira našim društvom i to je sve posledica neispunjavanja datih obećanja", rekao je Korać.

On smatra da je sada prekasno za ispunjavanje tih obećanja i da neće biti ništa od obavljanja lustracije."Prošlo je previše vremena da bi se neki demokratski procesi ponovo stavili u prvi plan. Ali takođe, smatram da je nemoguće i da neki ljudi vrate istoriju unazad i obnove stanje koje je vladalo u Srbiji devedesetih, iako bi to želeli", ocenjuje Korać. On podseća da se u Srbiji dosta stvari desilo od petooktobarskih promena, koje su uticale na današnji izgled Srbije.

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić rekao je za "Borbu" da se Srbija minimalno pomerila ka Evropi od demokratskih promena, ali da je ipak bilo poboljšanja građanskih sloboda. "Nisam defetista, ali Srbija se previše sporo pomera ka ciljevima zadatim pre devet godina. Smatram da je danas praktično ugašena ona nada koja je postojala devedesetih na trgovima i ulicama, po kiši i snegu, da ćemo uspeti da organizujemo bolju i lepšu Srbiju. Većina petooktobarskih obećanja su ostala neispunjena, ali ipak imamo slobodne izbore i kakav-takav socijalni napredak", ocenjuje Batić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti