Počela sezona Nobelovih nagrada

Sezona dodele Nobelovih nagrada za ovu godinu počela je u ponedeljak objavljivanjem dobitnika za medicinu a završava se 12. oktobra, do kada će se znati nagrađeni za najistaknutija dostignuća iz hemije, fizike, književnosti, ekonomije i unapređenje mira u svetu


Šest Nobelovih komiteta drži u strogoj tajnosti imena kandidata do objavljivanja dobitnika, ali kao i svake godine ni ove ne izostaju nagađanja o mogućim dobitnicima. Sami laureati često budu zatečeni kad im se saopšti ta vest koju komiteti treba da im prenesu samo nekoliko minuta pre zvanične objave. Pozive su dobijali usred noći, na putu za zubara ili preko pilota aviona. Većina laureata čuje vest desetak minuta pred zvaničnu objavu telefonskim pozivom iz Stokholma ili Osla, u vreme kada se obično spava s druge strane Atlantika.

Nagrade za fiziku, hemiju i medicinu obično ne izazivaju nikakve proteste u vladama sveta, ali često podstaknu žustre diskusije u naučnim krugovima. Međutim, posebno prestižna Nobelova nagrada za mir, često se gleda kroz političku prizmu. Komitet za nagradu za mir, koja će biti objavljena 9. oktobra u Oslu, tvrdi da još nije napravljen izbor među ove godine rekordnih 205 kandidata. Mnogi smatraju da će Komitet verovatno ove godine da se opredeli za "tradicionalnog" kandidata, za razliku od proteklih godina kada je bilo kandidata iz oblasti očuvanja životne sredine ili borbe protiv klimatskog zagrevanja.

Nobelom za književnost, koji će biti objavljen 8. oktobra, mogao bi prvi put još od 1996. da bude nagrađen neki pesnik, ocenjuje se u književnim krugovima. Pominju se šveđanin Tomas Transtroemer, Sirijac Adonis, Južnokerajanac Ko Un.

Dodelu Nobelove nagrade ustanovio je švedski industrijalac Alfred Nobel, pronalazač dinamita, a prva nagrada dodeljena je 1901. Nagrađeni dobijaju po 10 miliona švedskih kruna (980.000 evra) i kartu za Stokholm ili Oslo gde se laureatima uručuju priznanja na svečanoj ceremoniji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti