Trenutak istine preterao

Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije nisu se oglasili povodom poslednje emisije "Trenutak istine" emitovane u sredu na TV Pink, u kojoj je voditeljka ovog kviza Tatjana Vojtehovski svoju gošću pitala "Da li ste ikada doživeli orgazam tokom seksualnog odnosa sa vašim ocem?"


"Trenutak istine" ugostio je u sredu uveče Julku Mitrović (49) iz Velikog Sela, koju je otac prvi put silovao kada je imala 11 godina. - Rodila sam mu troje dece i abortirala sam oko 50 puta - rekla je Julka u kvizu. Julka Mitrović osvojila je 500.000 dinara, ali je morala da odgovori na pitanje sa početka teksta.

Zakon o radiodifuziji, u članu 68, kaže da emiteri ne bi smeli da emituju programe "čiji sadržaji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine", kao ni programe čiji sadržaji "ističu i podržavaju nasilje". Čak i ako bi se prenebregla činjenica da su na TV Pink u emisiju zabavnog karaktera doveli osobu koja je doživela tešku traumu i za novac joj ponudili da to ispriča javnosti, teško je preći preko pomenutog pitanja. Kada smo od TV Pink pokušali da dobijemo objašnjenje, stigao nam je odgovor u kome nas optužuju da smo svojim pitanjima oblatili čestitog novinara koji istražuje nasilje I da je emisija usmerena da se nasilje prepozna I javn priča o njemu.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i jedan od tvoraca Zakona o radiodifuziji, kaže da se pomenuto pitanje direktno kosi i sa Zakonom o radiodifuziji i sa Zakonom o javnom informisanju. “To je nedopustiva promocija ličnih nesreća, čak i uz saglasnost osobe koja se ispituje. RRA treba da reaguje jer se krše odredbe Zakona o radiodifuziji koje se tiču psihofizičkog razvoja dece. Takođe, to je promovisanje nasilnog ponašanja, jer se spornim pitanjem implicira da je, možda, žrtva nasilja i uživala. Nasilje se mora ozbiljno istraživati, a ne eksplicitno predstavljati bez ikakvih ograda. Treba da shvatimo da nije sve na prodaju" kaže Veljanovski.

U Republičkoj radiodifuznoj agenciji juče nismo mogli da dobijemo komentar emisije . Ni od oca Porfirija, predsednika Saveta RRA, ni od Gorana Karadžića, njegovog zamenika. Portparolka RRA se uspešno skrivala od novinara ceo dan sve do kasno uveče. Jedino smo "nahvatali" bivšeg predsednika Saveta RRA, sada običnog člana, Nenada Cekića koji nam je, makar, iskreno priznao da nema komentar.

Članovi Saveta Republičke radiodifuzne agencije nisu se oglasili povodom poslednje emisije „Trenutak istine” emitovane preksinoć na TV Pink, u kojoj je voditeljka ovog kviza Tatjana Vojtehovski svoju gošću pitala „Da li ste ikada doživeli orgazam tokom seksualnog odnosa sa vašim ocem?”

 

“Trenutak istine” ugostio je u sredu uveče Julku Mitrović (49) iz Velikog Sela, koju je otac prvi put silovao kada je imala 11 godina. - Rodila sam mu troje dece i abortirala sam oko 50 puta - rekla je Julka u kvizu. Julka Mitrović osvojila je 500.000 dinara, ali je morala da odgovori na pitanje sa početka teksta.

 

Zakon o radiodifuziji, u članu 68, kaže da emiteri ne bi smeli da emituju programe „čiji sadržaji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju dece i omladine”, kao ni programe čiji sadržaji „ističu i podržavaju nasilje”. Čak i ako bi se prenebregla činjenica da su na TV Pink u emisiju zabavnog karaktera doveli osobu koja je doživela tešku traumu i za novac joj ponudili da to ispriča javnosti, teško je preći preko pomenutog pitanja. Kada smo od TV Pink pokušali da dobijemo objašnjenje, stigao nam je odgovor u kome nas optužuju da smo svojim pitanjima oblatili čestitog novinara koji istražuje nasilje I da je emisija usmerena da se nasilje prepozna I javn priča o njemu.

 

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i jedan od tvoraca Zakona o radiodifuziji, kaže da se pomenuto pitanje direktno kosi i sa Zakonom o radiodifuziji i sa Zakonom o javnom informisanju. “To je nedopustiva promocija ličnih nesreća, čak i uz saglasnost osobe koja se ispituje. RRA treba da reaguje jer se krše odredbe Zakona o radiodifuziji koje se tiču psihofizičkog razvoja dece. Takođe, to je promovisanje nasilnog ponašanja, jer se spornim pitanjem implicira da je, možda, žrtva nasilja i uživala. Nasilje se mora ozbiljno istraživati, a ne eksplicitno predstavljati bez ikakvih ograda. Treba da shvatimo da nije sve na prodaju” kaže Veljanovski.

 

U Republičkoj radiodifuznoj agenciji juče nismo mogli da dobijemo komentar emisije . Ni od oca Porfirija, predsednika Saveta RRA, ni od Gorana Karadžića, njegovog zamenika. Portparolka RRA se uspešno skrivala od novinara ceo dan sve do kasno uveče. Jedino smo „nahvatali” bivšeg predsednika Saveta RRA, sada običnog člana, Nenada Cekića koji nam je, makar, iskreno priznao da nema komentar.

  • ena

    15.10.2009 04:23
    ...
    Komentar " emisija je usmerena da se nasilje prepozna I javno priča o njemu." je blago receno licemeran ! Mislim da svi mogu da uvide razliku izmedju istrazivackog novinarstva i pomenute emisije.
  • G

    12.10.2009 06:56
    Čudno, ja sam mislio da je već pokazano da su problem u ovoj državi homoseksualci i nasumični francuski državljani.
  • jedan od nas

    10.10.2009 01:35
    dokle???
    Zašto se stalno samo priča o nečemu a ništa ne preduzima. Gde je u ovoj državi pravosuđe? Pa mi smo ne postnuli nego odavno pali svi. U merdijima su face oni koji rade sve što normalan čovek ne bi ni pomislio da radi. Za ovaj slučaj presuditi na brzinu i dati najoštriju kaznu. Kao predlog smatram da bi trebalo uvesti neki dodatni prez za Pink i ostale programe koje se bave zaglupljivanjem širokih narodnih masa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva