Rasmusen: Srbija ne mora u NATO

Članstvo u NATO nije uslovljeno članstvom u EU, niti članstvo u EU zavisi od članstva u NATO, izjavio je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i izrazio uverenje da su dalje evroatlantske integracije zemalja na zapadnom Balkanu, kroz partnerstvo ili članstvo u NATO, ili EU, najbolja garancija za dugoročnu stabilnost na Balkanu.

Postoji jedan broj zemalja EU koje nisu deo NATO i nekoliko NATO zemalja koje nisu deo EU, rekao je Rasmusen, naglašavajući da Srbija sama, a ne neko treći, treba da donese odluku o svom mestu u regionu i šire u svetu, kao i o tome kojih međunarodnih tela zemlja želi da bude deo.

On je dodao da evropska perspektiva regiona, takođe, postaje opipljivija, što se ilustruje napretkom ka viznoj liberalizaciji. Generalni sekretar NATO nije mogao da kaže koliko dugo će Kfor ostati na Kosovu, ali je naglasio da će ostati "onoliko dugo koliko to bude neophodno, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN".

On je istakao da NATO želi da razvija značajno i ambiciozno partnerstvo sa Srbijom i da pozdravlja nedavne znake da Srbija želi da preuzme aktivniju ulogu. "Savet Evroatlantskog partnerstva i Partnerstvo za mir obezbeđuju odlične okvire i mehanizme za razvoj našeg partnerstva, i očekujem da Srbija iskoristi mogućnosti koje joj se pružaju", rekao je Rasmusen.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti