Čiji su leševi sa Tise?

Nikada manje reakcija nije bilo u Srbiji zbog tako teške, epski bolne tragedije navodno njenih građana. Nije bilo u Srbiji zastava na pola koplja, Press, Kurir i Novosti nisu pisali o lelecima majki i baka za svojim najmilijima, nije se ovih dana slušala klasična muzika na elektronskim medijima širom Srbije. Nismo saznali ni kako se zovu.
Između šest i osam hiljada evra koštao je put u smrt za 18 nesrećnika s Kosova - bitno li je reći (?), albanske nacionalnosti - koji su se po mrkloj noći 16. oktobra utopili u hladnoj reci Tisi pokušavajući da se domognu boljeg života. 

Njihova tako tragična, apsurdna smrt, veoma je slična tragedijama s Mediterana o kojima smo toliko često puta slušali, kada bi nestala kakva barka sa afričkom sirotinjom i izbeglicama iz raznih ruandi, konga, sudana i drugih toponima užasa. Da, i mi imamo jedan takav toponim. Približno se prostire između paralela 42° i 44° severne hemisfere Zemlje i između 20° i 22° meridijana. Zove se Kosovo, ili Kosovo & Metohija, sve zavisi kako ga percepirate. Ali, bez obzira na način naše percepcije tog dela sveta, bilo da ga vidimo kao nekakvog dela srpske duše i svetinje ili pak slobodne albanske teritorije, Kosovo nas svakodnevno bolno podseća kako je lako razrušiti i uništiti sve što se može.

Ovih osamnaest ljudi, od koji su neki i sa svojom decom ipak krenuli ka trećem putu, nisu daleko stigli. Samo nekoliko stotina kilometara severno od svojih domova položili su svoje živote u ratu protiv nemaštine. Ne znam ko su ti ljudi, ali bih želeo da ih zamislim kao požrtvovane i vredne, svesne trenutka gde žive i šta im nudi takav život. Koji žele bolje, ali ne tako što će nositi pištolj ispod jakne, već upornim radom, kao fizički radnici, čistačice, konobari jeftinog restorana, đubretari, grobari...

Za Srbiju, smrt njenih građana albanske nacionalnosti bila je tek telegrafska informacija, bez emocija. Samo vest. Kao kada se na Mediteranu udavi dvadesetak Somalijaca, pošto se njihova barka prevrne usled velikih talasa. Tako oholo ignorisanje jedne tužne činjenice, prosto u čoveku probudi neopisivi bes. Pa, onda, postavlja samom sebi brojna pitanja. Pa mu nije jasno, čemu onda mapa Kosova prilikom najave vremenske prognoze, čemu onoliko ubeđivanje sa Briselom oko pasoša i insistiranje Beograda da i Albancima šakom i kapom podeli nove crvene biometrijske putne isprave, pošto su i oni tobož "naši građani", čemu tolike pesme o srpskom Kosovu, toliki grafiti da je Kosovo Srbija, zbog čega se onomad skupilo nekoliko stotina ljudi ispred Skupštine? Da li zbog toga da svetu kaže da Kosovo neodvojivi deo Srbije?

Ako je tako, onda induktivnom metodom začas posla dolazimo do jedne proste činjenice: da su u Tisi, u noći 16. okotobra, tražeći bolju budućnost, život izgubili građani Srbije s Kosova, a da samu državu Srbiju za to nije bilo briga ni najmanje.
  • janko

    05.11.2009 05:31
    "svaka cast"
    e moj vaskez, egzoticnog srBskog imena, iz tebe je progovorila prava srBenda.....

    samo se pitam, da li si ti nekada analizirao sta su radile srBende na kosovu, u bih (recimo srebrenici), hrvatskoj (napr. vukovar).

    svaka cast na postenju, prava srBenda
  • Vaskez NS

    04.11.2009 04:41
    Žao mi je života i ponajmanje ih se treba koristiti za novinarske političke lekcije Republici Srbiji, a o čemu je trebao da razmišlja autor ovog teksta. Problem Kosova koji Srbija pokušava da reši je veoma dubok, i sigurno ga neće eliminisati bilo kakvim emotivnim izjavama u (daleko bilo) ovakvim nesrećama. Naprotiv, bilo kakav pokušaj približavanja etničkim Albancima sa Kosova uvek je licemerno komentarisan od njihovih šiptarskih predstavnika. To opet znači da autor ovog teksta nije analizirao istoriju odnosa etničkih Albanaca prema državi Srbiji pre nego što je napisao ovako oštar tekst na račun ponašanja svoje države.
  • G

    04.11.2009 03:35
    Nema šta da se kaže - tekst je slika i prilika današnje srbije, međutim, tekst je veoma jednostrano napisan. Zamislite stvar u malom: lopovi vam otmu krov nad glavom - potom ti isti lopovi idući za boljim životom, se podave u reci - humano bi bilo reći da je gubitak života za žaljenje, ali međutim prirodna reakcija je ravnodušnost. Lično, autora teksta bih nagradio sa 10000 evra, ali ako bi se međutim utvrdilo da isti autor ni jednom rečju u svojoj karijeri nije pominjao neku od puno priča sa lelecima srba čiji su najmiliji proterani, dodatno bih ga nagradio sa 20 godina robije. Ravnodušnost kažete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.