VIDEO: Hranu dobili iz ljudskog izmeta

Nestašica hrane jedan je od najvećih problema savremenog sveta, a pored svih rešenja koja se mogu primeniti, japanski naučnici nude ubedljivo najbizarnije.
Nestašica hrane jedan je od najvećih problema savremenog sveta, a pored svih rešenja koja se mogu primeniti, japanski naučnici nude ubedljivo najbizarnije.

Naime, oni smatraju da se jestive namirnice mogu dobiti iz ljudskog izmeta.

Do ovog otkrića došlo se pošto je tokijski Vodovod i kanalizacija zatražio od naučnika Micujukija Ikede iz laboratorije Okajama pomoć zbog prevelikog taloženja kanalizacionog otpada.

Ikeda je istraživajući moguću primenu otpada saznao da se u blatu koje se skuplja u odvodima nalazi mnogo proteina. Naučnici su potom ekstrakovali ove proteine, kombinovali ih sa pojačivačem reakcije i stvorili veštački mesni odrezak, kom su dodali crvenu jestivu boju i sojin protein radi boljeg ukusa. Ovo "meso" koje se sastoji se od 63% proteina, 25% ugljenih hidrata, 3% masti i 9% minerala, ima ukus sličan govedini, zaključili su oni koji su ga probali.

Naučnici se sada nadaju da će uspeti da prodaju lažno po ceni pravog mesa, ali je bifek od izmeta još uvek jako skup, budući da je u eksperimentalnoj fazi, prenose mediji. Ikeda kaže da razume psihološke barijere koje bi ljudi mogli da imaju prema hrani za koju znaju da je nastala iz izmeta, ali da se nada da će ekološka svesnost kao i činjenica da će lažni biftek imati manje kalorija od mesa, prevagnuti.

 

  • Martin

    19.06.2011 15:44
    Ova govedina može da se nazove govnedina. Bon apetit!
  • (-

    19.06.2011 15:24
    )
    Sad tek kapiram - Nataša Bekvalac nije Trifunoviću htela da kaže ništa ružno, već mu je sugerisala da proba ovu novu vrstu hrane koju je kao asistent na Megatrendu očigledno u tajnosti razvijala sa stručnjacima iz Japana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.