Ljudska evolucija sporija nego što se mislilo

Oko 60 novih genetskih mutacija roditelji prenesu na decu, pokazali su rezultati kanadskog istraživanja.
Oko 60 novih genetskih mutacija roditelji prenesu na decu, pokazali su rezultati kanadskog istraživanja.

To je, međutim, mnogo manje nego što se dosad smatralo kako bi se izračunao ritam razvoja ljudske vrste tokom generacija.

Ljudski genom (skup gena) sadrži šest milijardi nukleotida, molekula koji su nosioci genetske informacije. Svaki roditelj prenese tri milijardi nukleotida svom detetu, a samo jedna od grešaka u "kopiranju" jednog od nukleotida može da dovede do genetske mutacije.

Dosad se smatralo da roditelji unose u proseku oko 100 do 200 grešaka (genetskih mutacija) u svog potomka preko nukleotida koji su mu preneti, objasnio je Filip Avadala s Univerziteta u Montrealu.

Avadala je jedan od glavnih autora istraživanja objavljenog u časopisu "Nejčer dženetiks" koje se odnosilo na oko 6.000 potencijalnih mutacija u okviru dve porodice sa po jednim detetom.

To, međutim, znači i da je ljudska evolucija sporija nego što se mislilo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti