Svetsko prvenstvo u banatskim šorama

Na 11. svetskom prvenstvu u banatskim šorama snage će odmeriti devet domaćih ekipa i jedna iz Rumunije.

Na 11. svetskom prvenstvu u banatskim šorama snage će odmeriti devet domaćih ekipa i jedna iz Rumunije.

Prvenstvo će biti održano naredne sedmice u selu Tomaševac, nedaleko od Zrenjanina, saopštilo je Društvo za očuvanje banatskih šora. Učestvuju "Mamuti" iz Kikinde, "Đilkoši" iz Pančeva, "Bećari" iz Novog Sada, "Orlovat" iz Orlovata, "Čoke" iz Tomaševca, "Marijevo" iz Tomaševca, "Bečkerečke kere" iz Zrenjanina, "Sakule" iz Sakula, "TomiLend" iz rumunske Radimne, te "Lale" iz Crvene Crkve.

Kod Banaćana je omiljena legenda o banatskim šorama ona prema kojoj je srpski naučnik svetskog glasa Mihajlo Pupin, odlazeći za Ameriku iz rodnog Idvora, poneo i loptu za šore. Pupin je, kaže legenda, novom igrom "zarazio" Amerikance koji su je, uz određene modifikacije, prozvali bejzbolom bez kojeg je danas nezamisliv sportski život u SAD.

Postoji i priča da bejzbol i šore, zapravo, potiču od igre kriket, popularne u Engleskoj, kao i zemljama koje je nekad držala ova kolonijalna velesila. Prema toj priči, pošto je deo Banata u kome se igraju šore bio vojna krajina, ljudi su odlazeći i ratujući za račun Austrougarske monarhije negde "pokupili" kriket, doneli ga u Banat, prilagodili mentalitetu Banaćana i stvorili danas jedinstvenu igru u svetu.

  • ...

    28.06.2011 12:16
    ...vidi, fina je to z********* za tomasevcane. i nemam ja nista protiv takvih dogadjaja. al imam protiv trosenja nasih novaca, a da nas niko ne pita. jel bio negde konkurs na kom bismo svi ucestvovali sa starim igrama i obicajima iz nase ulice? pa ko pobedi, nek mu pokrajina da novce.
    ima para hadzija i za sitnu raju, pa kad useta u tomasevac klicu mu ko nick slaughter-u:)
  • Lalaland

    28.06.2011 05:39
    Novci iz budzeta
    proverite koliko pokrajinski budzet izdvaja za ovu igranku Bojana Kostresa. proverite i prethodne godine. lopovluk.
  • ns

    27.06.2011 18:01
    ??KAD>?
    koja vest! A kad tacno? traje nedelju dana? ne razumem!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.