Koliko košta vikend u Evropi?

Granice Evrope će se za građane Srbije otvoriti 19. decembra, a time i brojne mogućnosti za putovanja u evropske metropole i to za manje novca nego ranije. Cene prevoza posle ukidanja troškova za vize popularnije su nego ikad u železničkom, autobuskom, ali i u sve konkurentnijem avio-saobraćaju.
Tako se sada, uz plaćanje puta, smeštaja i hrane, recimo, vikend u Rimu može provesti za ukupno 170 evra.

Zainteresovani da u nekom evropskom gradu provedu vikend moraju da znaju da je prevoz najveća stavka kojom se treba pozabaviti. Zasad u popustima prednjači avio-saobraćaj, ali i železnicom i autobusom može se otputovati do svetskih metropola za relativno malo novca. Tako je sa beogradske autobuske stanice moguće putovati za Cirih, Prag, Geteborg, Beč, Pariz, Amsterdam. Cene povratnih karata za ove gradove su od 74 evra za Beč, preko 135 evra za Cirih, do 193 evra za Amsterdam.

Mnogi će, međutim, reći da je najzanimljivije putovanje vozom, a sudeći po cenama karata, vrlo je isplativo. Kad su susedne zemlje u pitanju, treba reći da je vozom moguće stići do Budimpešte uz povratnu kartu od svega 26 evra. Kada je reč o zapadnoj Evropi, povoljne su karte za Beč i Minhen, koje koštaju 70, odnosno 118 evra. Ipak, najjeftinije bi u ovom slučaju mogli da prođu oni koji kupe interrejl globalnu karticu koja pokriva sve troškove vozom po Evropi za određeni vremenski period. Kartica je namenjena mlađima od 26 godina i košta od 159 do 329 evra za više država. Ova karta se kupuje u "Železnicama Srbije" uz pasoš.

Kada je avio-saobraćaj u pitanju, verovatno će se veliki broj građana Srbije od Nove godine češće odlučivati za takav način putovanja, gde se očekuje i najveći izbor prevoznika, pa samim tim i niže cena karata. Najjeftiniji je prevoz niskotarifnim kompanijama. Zasad je izvesno da će se od 2010. godine iz Beograda moći leteti kompanijom "Flaj Niki", koja nudi letove iz Beograda do Beča od 1. februara, a cena povratne karte je 58 evra. Očekuje se, ipak, da od naredne godine i ponuda loukost kompanija bude raznovrsnija. Direktorat civilnog vazduhoplovstva poslao je pozive "Rajan eru", "Izi džetu" i "Viz eru".

Ono što je kod niskotarifnih kompanija vrlo važno jeste da se karta rezerviše dosta ranije pre puta, jer su tako cene znatno niže. Takođe, bitno je znati i da se rezervacija karata kod loukostera obavlja isključivo putem interneta. Nezavisno od loukostera, u ovom trenutku se mogu kupiti i jeftine avio-karte i drugih kompanija, s obzirom na to da mnogi avio-prevoznici imaju promocije, a takođe mnoge od njih počinju da koriste letelice većeg kapaciteta.

Što se smeštaja tiče, putnicima, koji će, prema prognozama turističkih agencija, pohrliti u Evropu, najjeftinije je da odsednu u hostelima, u kojima se cena dnevnog smeštaja kreće od šest evra u Budimpešti, do 15 evra u Parizu. Ko se odluči za skuplje varijante, kao što su hoteli sa tri zvezdice, noćenje može da košta od 25 do 40 evra.

Kada je hrana u pitanju, verovatno će većina građana odlučiti da se hrani u restoranima brze hrane jer su oni u većini evropskih gradova i najjeftiniji. U zavisnosti od države, jedan takav obrok može da košta od tri do pet evra. Ko se ipak odluči da jede u restoranima, ni oni ne moraju da budu preterano skupi. U državama EU najniža cena ručka u ne previše luksuznim kafanama iznosi od pet do 15 evra.

  • Gorica

    02.12.2009 10:14
    Retko se spominju aerodromske takse kada je rec o low cost letovima. Taksa u Beogradu je nesto preko 20E, na evropskim aerodromima i do 50E. Low cost jeste znatno jeftiniji od "obicnih" letova, ali avion je ipak avion, a to ce uvek biti najskuplja opcija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.