Golubovi pamte ljude koji ih maltretiraju

Ispostavilo se da vrane nisu jedine ptice koje imaju ružna sećanja. Golubovi su takođe sposobni da zapamte ljude koji su ih maltetirali.
Ispostavilo se da vrane nisu jedine ptice koje imaju ružna sećanja. Golubovi su takođe sposobni da zapamte ljude koji su ih maltetirali.

Srećom, golubovi nisu zlopamtila kao vrane, ali kad golub jednom prepozna čoveka kao pretnju, izgleda da ne postoji način da ga ubedite u suprotno.

Ovo je zaključak eksperimenta koji su sproveli istraživači na Pariskom Univerizitetu.

Naime, tim istraživača nije sproveo eksperiment na golubovima koji su uzgajani u laboratorijskim uslovima, već na divljim golubovima koji nisu posebno trenirani, a koji su pokazali neverovatan talenat prepoznavanja ljudskih lica.

Eksperiment se sastojao u sledećem: Dve učesnice u eksperimentu, koje vrlo liče, otišle su u park. Jedna od njih je potpuno ignorisala golubove, a druga je konstantno pokušavala da ih otera iz parka. Nakon izvesnog vremena, obe bi se vratile u park, ali ih tada nisu dirale. Eksperimentatori su ovo ponavaljli nekoliko puta, a u par navrata su zamenile odeću, ne bi li zbunile golubove. Međutim, ispostavilo se da su golubovi odmah prepoznavali onu koja ih je jednom maltretirala, i bežali od nje.

Istraživači pretpostavljaju da su golubovi razvili tu sposobnost zbog života među ljudima, da bi na taj način mogli da prepoznaju potencijalnu pretnju. (Srbijanet)
  • ns

    07.07.2011 20:25
    ništa novo ja golubove teram sa simsa i sa terase već godinama i jedino što se promenilo je što sad beže već kad me vide a ranije sam morao da ih gađam nečim ili plašim bukom. sad hoću jedan doček o državnom trošku pred skupštinom za uspeh postignut u ime srpstva i srpskog naroda a pre zapadnjačkih naučnika i bilo koga drugog :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva