Švercovanje u prevozu uz pomoć fejsbuka

Nemački šverceri u javnom prevozu počeli su da se organizuju preko društvenih mreža kako bi što uspešnije izbegli susrete sa kontrolorima.

Nemački šverceri u javnom prevozu počeli su da se organizuju preko društvenih mreža kako bi što uspešnije izbegli susrete sa kontrolorima.

Prva takva organizacija pojavila se u decembru prošle godine u Hamburgu, koja je do sada narasla na oko 7.000 članova. Osobe koje se voze bez karte pomoću "fejsbuka" se međusobno obaveštavaju o pojavi kontrolora, što im omogućava da izbegnu kontrolu i isplaniraju optimalnu maršrutu.

Članovi organizacije švercera već su pripremili specijalne dodatke za "ajfon", što će im omogućiti pristup informacijama o kontrolorima ne aktivirajući društvenu mrežu. Primer iz Hamburga brzo je prihvaćen i u drugim gradovima pa sada u društvenim mrežama funkcionišu organizacije ljudi koji se švercuju u javnom prevozu Berlina, Duisburga, Drezdena, Lajpciga i Minhena.

Gradske vlasti su nemoćne jer sa pravne tačke nema prekršaja. Ove organizacije mogu da postanu protivzakonite samo ako objave fotografiju kontrolora ili ga javno uvrede. Većina firmi za javni saobraćaj se, međutim, za sada ne uzbuđuje, oslanjajući se na činjenicu da je teško predvideti kretanje kontrolora. Ukoliko bi se sistem obaveštavanja među švercerima i dalje usavršavao, mogući su ozbiljni gubici, navodi "Velt".

  • da

    12.08.2011 09:25
    Jeste, bolje je buljaviti u 2" displej nego u sise preko puta...
  • zmajček

    12.08.2011 08:58
    @staracstol
    Dobro si rekao "taj Iphone vredi"! da znaš da vredi, veoma korisna i pouzdana stvarčica....
    Ako si mislio koliko košta to je nešto drugo, ovde u našoj kloaka državi košta veoma mnogo jer ga legalno ne možeš ni kupiti, dok recimo u nemačkoj ga možeš uzeti kod operatera za prihvatljivu mesečnu pretplatu pa na kraju ne košta mnogo ;)
  • staracstol

    12.08.2011 08:20
    čuj, mame ti
    Sa I Phone-a ideš na Facebook a sve da ne platiš kartu. Pa taj I Phone vredi ko doživotna karta za prevoz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.