Supernova-kolaps zvezde vidljiv sa Zemlje

Eksplozija zvezde, uzrokovana kolapsom zvezde udaljene 21 milion svetlosnih godina od Zemlje, počela je u utorak i za oko nedelju-dve biće dovoljno sjajna da će se moći videti dvogledom, objavili su astronomi Univerziteta Oksford.

Eksplozija zvezde, uzrokovana kolapsom zvezde udaljene 21 milion svetlosnih godina od Zemlje, počela je u utorak i za oko nedelju-dve biće dovoljno sjajna da će se moći videti dvogledom, objavili su astronomi Univerziteta Oksford.

Ovo je jedna od Zemlji najbližih stelarnih eksplozija, od 1987, a ujedno i najbliža supernova te vrste – "1a" – koju će biti vidljiva sa naše planete nakon 40 godina.

Redak "tip 1a" supernove, kada zvezda eksplodira i potom usisa energiju obližnje zvezde i ponovo se "rodi" – dogodio se u galaksiji Vatreno kolo (M101), u sazvežđu Velikog medveda.

Ovaj događaj je od posebnog značaja za naučnike jer se supernova "tipa 1a" može koristiti za merenje veličine i starosti univerzuma.

Supernova, nazvana PTF11kly, dovoljno je blizu što će astronomima omogućiti detaljno proučavanje. Naučnici američke svemirske agenicje NASA posmatraju ovaj kosmički događaj Hablovim teleskopom.

U prve tri nedelje nakon eksplozije, supernova će goreti jačinom većom od milijardu Sunca, ali će i dalje biti teško da se locira na noćnom nebu Zemlje.

"Najbolje vreme da se vidi eksplodirajuća zvezda biće nakon sumraka u Severnoj hemisferi, za oko nedelju-dve. Uslovi za gledanje su tamno nebo i dobar dvogled, mada je još bolji mali teleskop", rekao je vođa naučnog tima sa Oksforda Mark Salivan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva