VIDEO: Beli mormonski hram sa šest zlatnih tornjeva nakon 50 godina otvara vrata javnosti

Mormonski hram, koji sa svojih šest zlatnih tornjeva i besprekorno belim zidovima, već decenijama intrigira sve koji u njega ne smeju da uđu.
Znatiželja će uskoro biti zadovoljena jer će hram prvi put u gotovo pola veka otvoriti vrata javnosti.
Jedna od najmisterioznijih zgrada u glavnom gradu SAD-a obično je otvorena samo za članove Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, čije su središnje vrednosti porodica, čednost i služenje crkvi. 
"Ljudi misle da je ono što radimo u zgradi tajna, ali nije, već je samo nama vrlo sveto", kazao je službenik u mormonskoj crkvi Kevin Dankan za AFP.
 
 
Pre nego što bude otvoren za javnost, hram je ove nedelje ugostio novinare. Bilo je to prvi put da je hram od osveštavanja 1974. primio i one koji nisu članovi crkve. 
 
Pri ulazu u tihu, luksuznu unutrašnjost hrama s debelim tepisima i pozlaćenim površinama, posetioci moraju da obuju bele papuče.
 
Poslednji put kad je javnost smela da pređe prag, a to je bilo nekoliko dana pre osveštavanja, u hram u Kensingtonu se, tvrdi crkva, satilo 750.000 ljudi, među njima i prva dama Beti Ford. 
 
Grad se nalazi u saveznoj državi Merilend, nekoliko kilometara udaljen od granica Vašingtona. Hram je 2018. zatvoren zbog renoviranja, a obnova koja je trebalo da traje dve godine produžena je na četiri zbog pandemije. 
 
Budući posetioci za ulazak od kraja aprila do početka juna moraju da rezervišu besplatne karte. U hramu će moći da prisustvuju običaju kad se pri ulasku sledbenici crkve presvlače u belu odeću, jer to mesto smatraju jednim od najsvetijih na svetu. 
 
"To je kao da se resetujemo, simbol jednakosti i čistoće", kaže Dejvid Bednar, jedan od 12 apostola crkve, koji je za ovu priliku došao iz Jute.
 
Svi zainteresovani takođe mogu da posete krstionicu, u kojoj se nalazi maleni bazen na leđima 12 mermernih bikova u pravoj veličini, koji predstavljaju 12 izraelskih plemena. U mormonstvu krštenje uranjanjem u hramu namenjeno je mrtvima.
 
Crkva svojoj pastvi dopušta da se krste u ime svojih predaka, a od duša pokojnika, u koje mormoni veruju, zavisi da li će oni taj "poklon" prihvatiti. Obična krštenja odvijaju se u drugim zgradama. 
 
Među prostorijama ogromnog hrama nalazi se i "soba pečaćenja", u kojoj se venčanja proslavljaju oko oltara od belog mermera presvučenim u baršun bež boje.
 
Zajednice se sklapaju isključivo između muškarca i žene, ne samo doživotno već i nakon smrti, zbog toga što je "porodica prema božjem planu najbitnija", kaže Bednar.
 
Porodične veze između roditelja i dece takođe se mogu večno "zapečatiti" obredom u tim istim prostorijama. 
 
Crkva kaže da tokom dana otvorenih vrata očekuje nekoliko stotina hiljada posetilaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.