Pronađen potopljen brod sa 200 tona srebra

Olupina broda sa oko 200 tona srebra vrednosti oko 150 miliona funti pronađena je u Atlantskom okeanu, što je najveća količina dragocenog metala ikad pronađena.

Olupina broda sa oko 200 tona srebra vrednosti oko 150 miliona funti pronađena je u Atlantskom okeanu, što je najveća količina dragocenog metala ikad pronađena.

Američka istraživačka kompanija "Odisej marin" pronašao je britanski teretni brod "Gairsopa", koga je potopila nemačka podmornica 1941. godine.

Kompanija će zadržati 80 odsto vrednosti tereta prema sporazumu sa Ministarstvom trgovine.

Samo jedna osoba, od 85 članova posade, preživela je torpediranje dok je brod pokušavao da dođe do Irske. Brod je bio na putu za Britaniju iz Indije kada se nasukao usled olujnog nevremena i pokušao da skrene za luku Galvej. Međutim, brod je ugledala nemačka podmornica i potopila ga. Tri člana posade su se spasila u čamcu za spasavanje i došli do obale Kornvola dve sedmice kasnije, ali dvojica su umrla u pokušaju da dođu do obale.

Olupina broda nađena je ovog leta na dubini od 4.700 metara ispod severnog Atlantika, ali je tek prošle sedmice potvrđeno o kom se brodu radi.

Vođa projekta firme "Odisej marin" Endru Krejg rekao je da je realizovana prva faza projekta, lokacija i identifikacija olupine. "Sada sledi težak deo izvlačenja tereta. Imajući na umu poziciju i stanje olupine uvereni smo da ćemo uspeti izvući teret", rekao je on.

On je pojasnio da brod na morskom dnu "stoji uspravno" sa otvorenim teretom što znači da će robotske podmornice na sistem daljinskog upravljanja moći da izvuku brod.

  • Vaskez NS

    26.09.2011 20:52
    @Anonimus
    "Brod je bio na putu za Britaniju iz Indije..." - rat je već bio počeo, na istoku stvari nisu stajale sjajno te je u maticu trebalo izvući što više plena iz porobljenih kolonija dok nisu stigli novi okupatori.
    Zadovoljan odgovorom ?
  • 26.09.2011 19:02
    Postavlja se pitanje,
    iz koje je luke krenuo brod sa 200 tona sebra,u koju luku i na koji kraj sveta je trebao da otplovi taj isti brod,
    potom da li je srebro u preradjenim predmetima/nakit,ili neki drugi oblik/
    ili je u polugama, i zasto je u ratnim uslovima brod sa plemenitim metalom od 200 tona plovio po Atlanskom okeanu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva