10 najčudnijih poslova u Kini i Japanu

Današnji poslovi traže sve veću količinu specijalizacije i ekspertize, ali poslodavci na Dalekom istoku stvarno idu do ekstrema u potrazi za retkim talentima.
Današnji poslovi traže sve veću količinu specijalizacije i ekspertize, ali poslodavci na Dalekom istoku stvarno idu do ekstrema u potrazi za retkim talentima.


Dodavač maramica

Dodavači maramica ophode ulice i dele ekipi papiriće za brisanje suza, noseva ili šta god vam se već briše u datom trenutku. Ne morate da budete turista, ne mora da bude leto i, najbitnije, nije važno da li vam stvarno trebaju maramice.

Glumi belca

Ono što je kod nas Rolex od 20 hiljada evra ili blajhana hostesa na prijemima, u Kini je tip s komparativnom prednošću da je - belac. Vlasnici kompanija koji žele da izgledaju uspešno, ne dovode na pres konferencije i PR evente zamamne Azijatkinje po kroju scenarija Džemsa Bonda, već muškarce koji izgledaju zapadnjački. Prisutnost istih sugeriše da kompanija ima poslovne odnose s bogatim zemljama Prvog sveta, što je Kinezima naročito prestižno. Stvar je tim zanimljivija što je velikim zapadnim kompanijama zabranjen pristup na kinesko tržište u nekoliko ključnih domena poput struje i telekomunikacija.

Devojka od lifta

Japanska verzija malog od palube je devojka koja stoji pored lifta sa životnom misijom da pritisne dugme za njegovo spuštanje kada ga korisnici napuste na kojem već spratu. Ne znamo da li je zanimanje beneficirano, jer pretpostavljamo da posle 20 godina pritiskanja dugmeta dami može ozbiljno da odeblja kožica na kažiprstu.

Pokazivači stepenica

Da ne bi neko vrisnuo 'diskriminacija!' s mišlju da se ženama daju najbolji poslovi, Japanci su se dosetili muške varijante posla oko lifta. Dakle, u slučajevima kada lift ne radi, regrutuju nekoliko tipova da stoje pored njega i da svakom ko prilazi pokažu prstom prema stepenicama, uz obavezno klanjanje i izvinjenje. Kako se stepenice nalaze nebulozno dalekih metar ili dva od lifta i kako je samo po sebi jasno da ljudi koji koriste lift čine to zato što ne znaju šta su stepenice, posao je od vrhunske važnosti.

Stajanje u redu za druge

Navodno su Kinezi naučili da stoje u redu tek pre četiri godine, pa ne čudi da mnogi iznajmljuju novostečenu sposobnost. Ukratko, u Kini ćete moći da iznajmite osobu da umesto vas stoji u redu za otprilike 2 evra na sat. Osim što zvuči totalno bizarno, ima i smisla, budući da u nekim gradovima treba oko pet sati da se dođe na red za doktora dok registracija za stambeni smeštaj ili upis deteta u vrtić pretpostavlja kampovanje od nekoliko dana.

Sakupljači ljudskog izmeta

Nekad su nas učili da se hrana ne baca. U Kini su to shvatili sa punom ozbiljnošću, pa tako ne žele da baciju ni hranu koju su obesno izbacila naša creva. Posao sakupljača izmeta je da obilaze javne klozete i pokupe sve što su zadnjice gostiju drage volje ostavile za sobom. Naime, Kina je predvodnik u reciklaži ljudskog izmeta koji pretvara u gnojivo. Samo u 1994. su pokupili 3,3 milijarde tona. Da ne bude zabune, reč je o zanimanju za koje postoji brutalna navala. Jedna je sanitarna kompanija nedavno objavila konkurs za pet radnih mesta i primila 391 aplikaciju. Prošle je godine, na drugom mestu, za 10 pozicija primljeno 2500 prijava.

Direktor sahrane

U Kini iz nekog razloga ne vole smrt, pa mnoge zgrade nemaju četvrti sprat jer reč četiri zvuči isto kao 'umri'. Nisu jedini koji od usuda beže građevinskim trikovima. U SAD-u mnogi hoteli nemaju 13. sprat. Jasno je zbog toga da mnogi koji se u Kini zaposle kao direktori sahrane, nemaju tri čiste da kažu to svojoj bližoj okolini. Baš kao što je poklanjanje satova totalni tabu. Niko ne želi da mu se broje sekunde, pa makar bile optočene belim zlatom i dijamantima.

Pljuvačka patrola

Bile su potrebne Olimpijske igre ne bi li Kinezi naučili da stoje u redu, ali dogodio se i još jedan kulturni šok. Odjednom, gradske su vlasti zabranile vekovnu kinesku tradiciju – pljuvanje, gde god i kad god. Prvo su uvedeni ulični promatrači koji bi pisali kazne od oko dva evra svakome ko pljune, ali zamisao je propala jer bi ih inkriminisani dočekao s neoborivim argumentom – 'nisam ja'. Doskočili su mu uvođenjem motorizovanih patrola: antipljuvačkih kombija opremljenih kamerama i parkiranih na kritičnim mestima gde prilazi najviše slinavih prestupnika. Sada su napokon uz kaznu mogli da prilože i fotku.

Policija baki

Kad već spominjemo Olimpijske igre, bilo je neugodno, a i fizički nemoguće, kineskoj policiji sigurnosno da kontroliše svaki gradski punkt. Zato je tu bio spreman odred baki s crvenim vrpcama oko nadlaktice. Obilazile su teren, promatrale šta se zbiva i nežno rodbinski upućivali ljude na zabrane ili postavljale pitanja o tome šta radiš, kuda ideš...

Inspektorke strasti

Inspektorke patroliraju ulicama u potrazi za parovima kojima se omakao jedan strasni poljubac previše. Baš tako, serija mladih dama obrazuje se na Univerzitetu u Nanjingu u svrhu jednog jedinog zadatka – paziti da javno afektiranje ne pređe granicu državnog ukusa.

  • 09.10.2011 16:14
    Jesu bizarni, ali ništa više od funkcija koje obavljaju članovi familije, kruga prijatelja i kumovi partijskih funkcionera. To je već za Ginisa.
  • Aleksa

    09.10.2011 16:14
    Obrazovanje
    Ko god da je pisao ovu glupost, nadam se da ce videti ovo:

    1- Dodavač maramica - naime, u japanskoj kulturi nepristojno je duvati nos u javnosti, uopste pred drugim ljudima. Kako bi promenili to u 21. veku i navikli ljude na drugacije stvari, dele se paketi papirnih maramica sa odstampanom reklamom - kao reklamni materijal!

    2- Devojka od lifta - a jeste otisli nekad u bilo koji finiji hotel, ima cak i covek koji vam nosi kofere, zamislite !! Srbijo...

    3 - Pokazivaci stepenica - poenta je u tome da vam se covek izvini u ime preduzeca, hotela ili cega god sto se nalazi u zgradi. A ne da stvarno pokaze gde su stepenice. U njihovoj kulturi, svaki propust je razlog za izvinjavanje!

    4 - Stajanje u redu zadruge - KOD NAS JE TO GLAVNI BIZNIS kada hocete da izvadite pasos, licnu kartu! Cak su medijske kuce pisale o tome!

    5 - Sakupljači ljudskog izmeta - A sta mislite, ko cisti mobilne sanitarne sisteme koji su postavljeni npr za vreme Exit-a, bilo kojih drugih desavanja? Roboti?

    6 - Direktor sahrane - "U SAD-u mnogi hoteli nemaju 13. sprat." A naslov clanka je "10 najčudnijih poslova u Kini i Japanu".
    P.S. Za vasu informaciju, i u Japanu se izbegavaju 13. spratovi

    7 - Pljuvačka patrola - I to je cudno i lose? Nama je i dalje cudno sto je zabranjeno pišanje na ulici!!!!

    8 - Policija baki - Neke zemlje jednsotavno brinu o svojim seniorima. Na ovaj nacin ih uposle, odrzavaju vitalnijim, daju koji dinar vise. Mozda su usamljene jadne, bez muza ostale, deca i unuci se odselili... U krajnjem, zar vam nije prijatnije da vam bakica kaze da je zabranjeno pusenje negde, nego nadobudni policajac?

    9 - Inspektorke strasti - sta je tu cudno? Ovamo se pola drzave bori protiv gej parade, i stomak bi nam se okrenuo da vidimo dve muske osobe da se poljube, a musko i zensko kad se krljaju, STRAVA!

    .....Dugacko je, ali ovaj clanak samo ukazuje na to da smo toliko zaostali, da smo toliko neobrazovani, cak nam i u sustini normalne drustvene pojave deluju "CUDNO"

    Stvarno poricemo zakone fizike - moze i nize od dna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.