Britanski taksista mumificiran kao Tutankamon

Tri hiljade godina posle egipatskih faraona, jedan taksista iz Engleske biće mumificiran na isti način, tvrdi se u TV dokumentarcu koji će biti emitovan krajem meseca.
Tri hiljade godina posle egipatskih faraona, jedan taksista iz Engleske biće mumificiran na isti način, tvrdi se u TV dokumentarcu koji će biti emitovan krajem meseca.

 

Alan Bilis, 61-godišnji taksista iz Torkveja na jugozapadu Engleske, umro je u januaru od raka pluća. Pre nego što je umro, pristao je da posle smrti njegovo telo bude mumificirano za potrebe TV dokumentarca, prenosi Frans pres.

"Ljudi su godinama ostavljali svoja tela u službi nauke i bez njih ništa ne bi bilo otkriveno", rekao je Bilis u dokumentarcu koji će u Britaniji biti prikazan 24. oktobra.

"Ako ne uspe, pa nije propast sveta. Meni će biti svejedno jer neću osetiti. Ali je to sve tako interesantno", dodao je on.

Tim predvođen patologom Piterom Vanezisom uklonio je sve Bilisove organe izuzev srca i mozga i mesec dana ostavio njegovo telo da se marinira u kupki sa specijalnim solima, navodi se u saopštenju televizije "Channel 4".

Telo je osušeno u specijalnoj komori u Medicinskom centru Šefild na severu Engleske a potom uvijeno u lanene zavoje kako bi se dodatno isušilo i bilo sklonjeno sa svetla i od insekata. Naučnici su koristili proces koji je razvio hemičar Stiven Bakli sa obližnjeg Univerziteta Jork.

Bakli je proučavao proces mumifikacije gotovo 20 godina. On je svoje istraživanje fokusirao na egipatsku 18. dinastiju koja je imala najbolje očuvane mumije, uključujući i telo Tutankamona koji je umro 1323. godine pre nove ere.

Jedno od Baklijevih ključnih otkrića bilo je da, suprotno opšteprihvaćenom verovanju, mumijama mozak nije vađen kroz nos.

Pre Bilisa, Bakli je eksperimentisao sa mumificiranjem na nogama svinja čije je tkivo slično ljudskom. Nakon što su naučnici uvili Bilisovo telo, njegova udovica ga je posetila poslednji put ostavivši uz njega fotografije i crteže njegovih unuka.

Proces mumificiranja trajao je tri meseca i stručnjaci misle da je uspeo. "Mislim da je na putu da izgleda kao najbolji primerci iz 18. dinastije pre 3.000 godina", rekao je Bakli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.