Ima li života na Jupiterovom mesecu?

Analiza površine Evrope, drugog po redu od četiri velika Jupiterova meseca, pokazuje da duboko ispod njene ledene kore postoje vodena prostranstva veličine Velikih jezera u severnoj Americi, navode astronomi.
Analiza površine Evrope, drugog po redu od četiri velika Jupiterova meseca, pokazuje da duboko ispod njene ledene kore postoje vodena prostranstva veličine Velikih jezera u severnoj Americi, navode astronomi.

 

Ovo otkriće, koje potkrepljuju podaci svemirske sonde NASA Galileo, od izuzetnog je značaja budući da je voda jedan od glavnih preduslova života.

Na fotografijama koje je Galileo poslao tokom svoje istraživačke misije od 1995. do 2003. godine mogu se videti brojne pukotine na izmučenoj ledenoj površini.

Pokušavajući da shvate ovu čudnu topografiju, naučnici su došli do zaključka da je ona nastala procesima sličnim na Zemlji.

Interakcija leda i mlazeva tople vode ispod ledene kore dovodi do nastanka tzv. fenomena "haotičnog terena", navode naučnici.

Prema njihovom modelu, ledeni oklop Evrope je debljine oko 10 kilometara, a unutar njega, na samo tri kilometara od površine, nalaze se džepovi tople vode.

Topla voda iz ovih subglečerskih jezera izbija u mlazevima, izazivajući naprsline i pukotine u ledu.

Proučavajući magnetne sile i izgled površine Evrope, naučnici već dugo sumnjaju da se oko 10 do 30 kilometara ispod ledene površine nalazi i ogroman okean dubine oko 160 kilometara.

Vođa istraživačkog projekta, geofizičarka Britni Šmit sa Teksaškog univerziteta u Ostinu kazala je za BBC da uprkos debljini ledene kore na Evropi, postoji komunikacija između površine i okeana ispod nje, što bi moglo da znači da je ovaj Jupiterov mesec mesto u sunčevom sistemu na kojem, osim na Zemlji, život možda već postoji.

Evropu je 1610. otkrio italijanski astronom Galileo Galilej, ali su naučnici bili u prilici da ga proučavaju tek kada je 1995. NASA-ina sonda Galileo dospela u Jupiterov sistem.

  • Pera

    18.11.2011 13:20
    Konacno
    Evo napokin i Nasa priznala , samo ne do kraja ali ce polako i oni morati sve da pokazu a ne samo vodu na Evropi ,spremaju nas sve jer vide da polako ako sami ne priznaju zivot van Zemlje sami doci da se pokazu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.