Koliko žene potroše na svoju vaginu?

Prema nekim proračunima, američke dame u dvadesetim godinama svog života potroše i do 26.000 dolara na negu svojih polnih organa, dok decenija "redovnog održavanja" intimne regije jednu damu iz Srbije u proseku košta nešto više od 15.000 dolara.
Prema nekim proračunima, američke dame u dvadesetim godinama svog života potroše i do 26.000 dolara na negu svojih polnih organa, dok decenija "redovnog održavanja" intimne regije jednu damu iz Srbije u proseku košta nešto više od 15.000 dolara.

Tamponi i ulošci

Otprilike 70 odsto ženske populacije nalazi se u reproduktivnom periodu i primorano je da redovno upotrebljava tampone ili uloške za menstruaciju. Za vreme života žena će potrošiti i do 11,000 tampona ili uložaka. Za ove potrepštine Amerikanka godišnje izdvaja oko 60 dolara, dok dame u Srbiji mogu da se provuku i sa 3.000 dinara, što je ipak nešto manje nego u najrazvijenijoj zemlji sveta.

Tablete protiv bolova

Osim krvarenja, menstruacije vrlo često prate i druge neprijatnosti. Kako bi se izbegle sve nevolje "onih" dana, žene često konzumiraju tablete protiv bolova. Američke dame troše 20 dolara godišnje upravo na ovakve proizvode, što je manje-više slično i kod nas.

Ginekološki pregled

Ukoliko žena nema nikakvih ginekoloških problema redovna poseta ginekologu preporučuje se jednom do dva puta godišnje. U slučaju da pregled nije obavljen preko zdravstvenog osiguranja, Amerikanki može da se desi da plati i do 500 dolara za jedan odlazak kod lekara. U Srbiji kod privatnih stručnjaka kompletan ginekološki pregled košta od četiri do 12 hiljada dinara, što je otprilike 150 dolara.

Hormonska kontracepcija

Istraživanja pokazuju da oralne kontraceptive u nekom trenutku svog života upotrebljava čak 80 posto ženske populacije u SAD-u. Za one bez zdravstvenog osiguranja, ali i s obzirom na to da se mnogim ženama prepisuju tačno određene vrste kontracepcije iz različitih razloga, žene na mesečnoj bazi u nekim slučajevima moraju izdvojiti i do 130 dolara po pakovanju, odnosno na svakih 28 dana. U godišnjem proračunu dolazi se do ukupnog iznosa od gotovo 1700 dolara.

U Srbiji stvari stoje nešto drugačije. Za početak, postotak žena koje koriste kontraceptivne pilule je znatno manji. Većina tableta renomiranih proizvođača se kupuje, ali su za 25 odsto jeftinije uz recept državnog ginekologa. Ipak, naše žene plaćaju znatno manje od Amerikanki, pa prosečna cena na godišnjem nivou za kontraceptivne pilule ne prelazi 12.000 dinara.

Kondomi

Poznata je činjenica da pilule za kontracepciju ne štite od polno prenosivih bolesti, a najbolja prevencija su upravo kondomi. Ukoliko se u obzir uzme da bi trošak za prezervative trebalo da pada na ženu podjednako kao i na muškarca, može se računati da jedna dama kupi u proseku stotinak kondoma godišnje. U Americi jedno pakovanje od 100 kondoma na sniženju košta četrdesetak dolara, dok je u Srbiji na žalost teško pronaći pakovanje od svega tri kondoma istog proizvođača za manje od 300 dinara. Tako ispada da je za 100 kondoma u Srbiji potrebno izdvojiti oko 120 američkih dolara, odnosno 10.000 dinara.

Preparati za lečenje

Kreme, čajevi, vaginalete i lokalni lekovi za rešavanje čestih ženskih problema, kao što su na primer gljivice ili upala mokraćnih kanala, prosečnu će Amerikanku godišnje koštati do 50 dolara ukoliko nema zdravstveno osiguranje. U Srbiji za lečenje vaginalnih oboljenja žena godišnje izdvoji 1.000 do 2.000 dinara, što je manje od 20 dolara.

Depilacija

Nedavna istraživanja pokazala su da većina žena uzrasta od 18 do 39 godina redovno odstranjuje dlačice s bikini zone. Žene koje dlake skidaju depilacijom, tj. voskom rade to u proseku svakih šest nedelja i na taj način dolazi se do iznosa od otprilike 315 dolara godišnje za Ameriku, to jest 4.000 dinara (50 dolara) u Srbiji.

Toalet papir

S obzirom na to da žene upotrebljavaju papir svaki put kada posete toalet, što je barem dvostruko više od muškaraca, neophodno je i to uzeti u računicu. Ukoliko američka dama troši u proseku dve rolne toalet papira nedeljno, dolazi se od iznosa od 150 dolara za godinu dana. Kod nas to izađe oko 3.000 dinara, odnosno 35 dolara.

Razno

U slučaju nezgode, za pilulu za dan posle u Americi je potrebno izdvojiti pedesetak dolara, a kod nas nešto više od 10 (900 rsd). Testovi na trudnoću kod nas se kreću oko 400 dinara (5 dolara), a kod njih su tri puta skuplji. Ukoliko slučajno dođe do neplanirane i neželjene trudnoće, Amerikanke abortus plaćaju od 400 do 1.500 dolara, dok u Srbiji ova procedura košta između 8.000 i 35.000 dinara (100 – 400 USD).

  • 12.04.2012 10:56
    - Da li si se oprala?
    - Donekle.
    - A što nisi oprala i neklu?
  • Пера

    12.04.2012 06:42
    Вагина-мушкарци
    А колико тек потроше мушкарци за исту!
  • ovca

    12.04.2012 06:32
    kakva glupost !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti