Tinejdžer rešio Njutnov problem star 300 godina

Šesnaestogodišnji Nemac prvi je rešio matematički problem koji je postavio Isak Njutn pre više od 300 godina.
Šesnaestogodišnji Nemac prvi je rešio matematički problem koji je postavio Isak Njutn pre više od 300 godina.

Šurja Rej, tinejdžer rođen u Indiji, našao je rešenje za dva problema kretanja čestica koje su fizičari do sada uspevali rešiti samo uz pomoć jakih računara. Njegovo rešenje znači da će naučnici sada sami moći da izračunaju model bačene lopte i predvideti kako će se ona odbijati od zidova i gde će pasti.

Dečak je rekao da je rešio problem s kojim su se matematičari borili više od tri veka dok je radio na školskom projektu.

Rej je dobio naučnu nagradu za svoje napore, a nemački mediji su ga nazvali genijalcem.

Rejeva porodica preselila se u Nemačku kad je njemu bilo 12 godina nakon što je njegov otac, inženjer po struci, tamo dobio posao. Rej je rekao da mu je otac usadio "glad za matematikom" i da ga je naučio da rešava matematičke probleme kad mu je bilo šest godina.

Ovaj nadareni tinejdžer nije znao ni reč nemačkog jezika kada je došao u zemlju, ali mu je ubrzo preporučeno da preskoči dva razreda, što je bez problema i učinio, pa ovih dana polaže završne ispite u srednjoj školi, dve godine pre svojih vršnjaka.

  • koko

    31.05.2012 07:59
    bolest neizlečiva
    Juju koji debilni komentari. Kakve veze ima boja kože, veroispovest, bračno stanje i ostale gluposti sa ovom vešću. Jel nekim izopačenim degenima (genetski poremećeni) može nekada da ne zasmeta gore nabrojano ???
    Ako ne, onda je to stvarno teška bolest i ja bih im zabranila da izlaze na ulice !!!
  • 29.05.2012 17:04
    "hehe, neeemac."

    Mi ,Turci se nazivamo Srbima. Pa?
  • Hesus

    29.05.2012 17:02
    "Genijalnost ne daruje bog vec genetika. Jedino sto "bog" daruje su praznoverje i ratovi."

    A mozda je bog sasvim nesto drugo od onoga sto mi mozemo da razumemo i zamislimo, ateisti i fanatici. Svakako ne treba iskljuciti mogucnost da neke sile ("bog"?) uticu na univerzum pa i nas ,jadne, nikakve, male ljude pa cak i na nasu genetiku. Nemamo dokaz da sedi bradonja postoji i da slusa zelje svakoga ko mu se moli iz crkve u kojoj donira novac, ali imamo dokaze da smo samo mali deo necega sto ne mozemo ni da pocnemo da shvatamo, jer smo nadasve primitivna i arogantna prirodna pojava.Praznoverje i ratove daruju glupi ljudi, priroda i "bog" nemaju direktnu vezu sa tim. Sami smo odgovorni za sve sta nam se desava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.