Sladoled od apsinta i svete vodice

Proizvođač kontroverznog sladoleda, napravljenog sa ljudskim mlekom, je osmislio novi ukus, mešavinu svete vodice i apsinta.

Proizvođač kontroverznog sladoleda, napravljenog sa ljudskim mlekom, je osmislio novi ukus, mešavinu svete vodice i apsinta.

 

Napravljen u obliku pištolja, "Vice Lolly" se sastoji od jedne četvrtine 80-postotnog alkohola apsinta i svete vodice iz Lurda u Francuskoj. Zeleni sladoled se može kupiti samo u Londonu, a košta 18,58 funti po komadu.

Cena je postavljena prema 1858. godini, kada je katolička crkva izvor u Lurdu proglasila svetim, pošto je četrnaestogodišnja devojčica imala viziju Bogorodice Marije dok je pila vodu sa tog izvora.

Apsint je toliko jak da je u Engleskoj zabranjen u viktorijanskom dobu, a zabrana je ukinuta tek 1998. godine.

Met O'Konor, sladoledžija koji je napravio sladoled, postao je poznat prošle godine kada je počeo da prodaje sladolede napravljene sa ljudskim mlekom. On se nada da će sladoled izazvati slične kontroverze, prenosi Klix.

"Rođen sam u katoličkoj porodici i želeo sam da kažem šta mislim o religiji. Uzeo sam tradicionalnu ideju o dečijem sladoledu, a onda sam od nečeg potpuno nevinog otišao na najprovokativniji mogući koncept", rekao je O'Konor.

  • Vlada

    03.06.2012 11:24
    @Milan
    Kad si se već cimao sa rečnikom, mogao si ne biti lenj pa pogledati na Vikipediju, mada realno to bi trebalo da ti bude deo nekog opšteg znanja. Osim što su oba piće na bazi pelena i raznih lekovitih travuljina, između pelinkovca i apsinta nema nikakve, ali baš nikake sličnosti. Pelinkovac ima do 30-tak posto alkohola, a apsint, kao što si i sam napisao, od 45 pa naviše i može imati čak i blago halucinogeno dejstvo. To mu dođe nešto otprilike k'o viski i pivo, u oba ide ječam.
  • Milan

    02.06.2012 17:38
    Navodim svoje izvore navedite i vi svoje
    @18:02 • 02.06.2012. Morton Benson "Englesko-Srpskohrvatski rečnik"(Prosveta, 1990) "absinthe = pelen, liker od pelena", Wikipedia "Absinthe is historically described as a distilled, highly alcoholic (45–74% ABV / 90-148 proof) beverage. It is an anise-flavoured spirit derived from botanicals, including the flowers and leaves of ARTEMISIA ABSINTHUM (a.k.a. "grand wormwood")...". ARTEMISIA ABSINTHUM = pelen, pelin! Dakle očito je da se radi ili o biljci ili likeru od ove biljke. Kao vrsta alkoholnih pića verovatno se po recepturi razlikuje od vrste pelinkovca koja se do nedavno proizvodila u našoj zemlji, ali to ne znači da nije nešto slično!
  • E moj Milane

    02.06.2012 16:02
    Ako su tebi apsint i pelinkovac ista stvar...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.