Najdosadniji narod na svetu

Antropolog Džejn Fajanas, profesorica na Kornel univerzitetu, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka je proučavala narod Baining - kulturu koju antropolozi nazivaju najdosadnijom na Zemlji.
Antropolog Džejn Fajanas, profesorica na Kornel univerzitetu, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka je proučavala narod Baining - kulturu koju antropolozi nazivaju najdosadnijom na Zemlji.

Narod Baininga, naseljen u Papua Novoj Gvineji, već decenijama je vrlo interesantan antropolozima upravo zbog činjenice da njihov život izgleda vrlo sterilno i dosadno.

Jedno od prvih istraživanja ovog naroda pokušao je da sprovede britanski antropolog Gregori Bejtson dvadesetih godina prošlog veka, ali je odustao nakon što je sa Baining narodom proveo punih 14 meseci i zapisao da žive bezbojnim životima.

Pola veka kasnije Džeremi Pul je došao do istog zaključka, a Fajanasova je otkrila da pleme nema baš ništa zanimljivo u svojoj tradiciji, niti pripadnici plemena vole puno da pričaju o sebi i svojim životima.

Taj narod se, naime, smatra "neistraživim" iz razloga što se u njihovoj kulturi ne događa apsolutno ništa interesantno percepciji spoljnih kultura. Baining pripadnici smatraju da su rad i produktivnost najviše ljudske odlike. Bave se isključivo poljoprivredom, te je njihov život podređen tome, a osim porodice ne poznaju nikakve institucije, bilo državne, bilo religijske. Nemaju ni vođu, razvijenu mitologiju, pa ni verovanja utemeljena u tradiciji.

Društveni život im se svodi na razgovor o poljoprivredi i pripremi hrane, dok je trač potpuno nepoznata pojava. Izbegavaju šumarke i preziru sve što je prirodno jer to smatraju opasnim i haotičnim.

Pleme nema proslave, verske tradicije, rituale, malo pričaju, a jedinu aktivnost, osim poljoprivrede, koju imaju je ples oko vatre, koji nema nikakvu simboliku, a u njemu smeju da učestvuju samo maskirani muškarci.

Istraživanja Fajanasove, ipak, na Baining bacaju jedno novo svetlo. Naime, taj narod ima jedno verovanje, a ono je da su rad i produktivnost odlika samo jedne vrste - ljudske.

Kako bi se distancirali od životinja, svoj život posvećuju radu i isključuju sve što nije rad. Deca se zbog igre kažnjavaju, čak do te mere da im ruke stavljaju u vatru ako nakon nekoliko upozorenja ne prestanu s igrom.

Seksualni odnosi takođe se smatraju nepoželjnim i životinjskim. Upražnjavaju se samo zbog reprodukcije, a nekad ni zbog toga. Naime, čak 36 odsto dece u Baining narodu je usvojeno spolja. Usvajanje se smatra plemenitijim od rađanja vlastite dece.

Zbog ovih verovanja svi pripadnici Baininga jednaki su, bez postojanja ikakve društvene hijerarhije i institucija.

  • samo gledam

    13.08.2012 16:03
    17:28 • 13.08.2012. janko

    Ne, nego da sačuvaju sopstvene vrednosti.
    Nešto nije jasno?
  • janko

    13.08.2012 15:28
    @samo gledam
    bolje da usvoje serBend-ske vrednosti
  • Milan

    12.08.2012 17:26
    Ples oko vatre maskiranih muškaraca - sam po sebi ima simboliku!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti