VIDEO: Pogledajte prelepu kišu meteora

Kiša meteora tokom vikenda oduševila je astronome amatere, ljubitelje svemira i fotografe širom sveta.
Kiša meteora tokom vikenda oduševila je astronome amatere, ljubitelje svemira i fotografe širom sveta.

Vrhunac ovogodišnje kiše meteora dogodio se 12. avgusta oko dva časa posle ponoći. Perzeidi ili "zvezde padalice" mogle su se videti na više mesta u svetu pošto Mesec u ovom periodu nije predstavljao smetnju za posmatranje kiše meteora.

Kiša meteora Perzeida nebeski je spektakl koji ljudi posmatraju već 2.000 godina. Ponavlja se svake godine krajem jula i početkom avgusta a u pitanju su u stvari delovi kometa Swift-Tuttle i većina nikad ne padne na Zemlju, a ako se to dogodi onda se nazivaju meteoritima.

Ovi meteori su obično veličine zrna peska, graška ili klikera. Kad uđu u atmosferu, potiskuju vazduh ispred sebe i zagrEjavaju se do temperature od preko 1.600 stepeni Celzijusa. Ta vrućina obično raznese komete na način koji nam omogućava da pratimo njihov svetlucav trag na noćnom nebu.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.