Bez ruku i nogu preplivao Beringov moreuz

Francuski plivač bez ruku i nogu uspešno je preplivao ledene vode koje razdvajaju Aljasku od Rusije uz pomoć proteza u vidu vesla.
Francuski plivač bez ruku i nogu uspešno je preplivao ledene vode koje razdvajaju Aljasku od Rusije uz pomoć proteza u vidu vesla.

Filip Kruazon, kome su udovi amputirani posle nesreće 1994. godine kada je imao 26 godina, u petak uveče preplivao je pojas vode od ostrva Mali Diomed na Aljasci do ruske granice u blizini Velikog Diomeda. Na plivačevom sajtu navodi se da je direktna razdaljina između dva ostrva oko četiri kilometra.

Kruazon je nameravao da pliva sve do Velikog Diomeda, ali su mu ruski zvaničnici zabranili ulaz. Njegovo plivanje do ruskih voda trajalo je sat i 15 minuta, rekao je koordinator ekspedicije Mark Žavijar.

Francuski plivač je uz pomoć specijalnih proteza već preplivao Engleski kanal, Crveno more i druge velike vodene puteve. Njegovo preplivavanje Beringovog moreuza poslednje je u seriji ekspedicija preplivavanja voda koje razdvajaju kontinente.

Temperatura vode u Beringovom moreuzu u trenutku preplivavanja bila je svega četiri stepena Celzijusa zbog čega je plivač morao da nosi više odela za plivanje, a gusta magla otežala je navigaciju zbog čega je plivao u cik-cak.

  • Raul

    19.08.2012 20:26
    a
    je l' neukusna šala ako kažem da sigurno ima dobro veslo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti