Unajmljuju dvojnike da služe zatvorske kazne umesto njih

Bogati i moćni Kinezi unajmljuju dvojnike da služe zatvorske kazne umjesto njih, pa čak i da nad dvojnikom bude izvršena smrtna kazna umesto nad stvarnim zločincem.
Bogati i moćni Kinezi unajmljuju dvojnike da služe zatvorske kazne umjesto njih, pa čak i da nad dvojnikom bude izvršena smrtna kazna umesto nad stvarnim zločincem.

Kinezi su ovoj pojavi dali naziv "ding zui", što u prevodu znači "rezervni zločinac".

Umesto da "gube vreme" iza rešetaka bogati Kinezi plaćaju dvojnike, koji za odgovarajući iznos preuzimaju njihovo mesto.

Takva praksa je vekovima deo kineske kulture, a u centar javnosti ponovo je dospela 2009. godine, kada se o tome progovorilo i na Internetu.

Poznat je slučaj direktora bolnice koji je izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim posledicama, a onda unajmio oca jednog od zaposlenih u svojoj bolnici kao dvojnika koji će u zatvoru boraviti umesto njega.

Tzv. "rezerni zločinci" unajmljivani su (a tvrdi se da je to i danas slučaj) i za - pogubljenja.

Neki kineski carski službenici ovakvu praksu smatrali su čak i delotvornom.

Rezonovalo se na sledeći način: Stvarni zločinac je platio tržišnu cenu za svoj zločin, dok je kazna za dvojnika uplašila druge kriminalce.

Slučaj Hu Bina, bogatog mladića koji je ubio pešaka dok se trkao ulicama, izazvao je buru u javnosti. Objavljena je fotografija mladića i njegovih prijatelja kako puše i smeju se dok čekaju policiju. To je razbesnilo javnost koja je optužila Hua da je na sudu umesto njega na tri godine zatvora osuđen - njegov dvojnik.

Kinezi su upoređivali fotografije mladića na mestu zločina i onoga koji se pojavio na sudu i zaključili da to nije ista osoba. Ipak, nikada nije dokazano da je Hu Bin unajmio dvojnika.

Blaga kazna od samo tri godine zatvora dovoljno govori o svemu, s obzirom na to da su drugi koji su učestvovali u sličnim nesrećama bili osuđeni na smrt.

Gu Kailai, Kineskinja nedavno osuđena za ubistvo, kako prenose društvene mreže, takođe je unajmila dvojnicu. Gu je osuđena na smrt, ali je izvršenje kazne odloženo.

  • slaninar pravi

    29.08.2012 07:32
    dvojnik, trojnik ...
    I ovi nasi politicari unajmljuju dvojnike, samo sto ti dvojnici ni ne lice na njih. Mislim fizicki.
  • пера

    28.08.2012 15:10
    Па кад су сви исти

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti