FOTO: Napravite i pošaljite svoj "mail art" u Galeriji Matice srpske

Svi posetioci Galerije Matice srpske imaju jedinstvenu mogućnost da do 7. septembra stvore sopstveni "mail art" i pošalju ga bilo kome na adresu.
FOTO: Napravite i pošaljite svoj "mail art" u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
"Mail art" ili poštanska umetnost deo je nove izložbe u Galeriji Matice srpske, a to je Poklon-zbirka Save Stepanova, našeg poznatog kritičara. Stepanov je decenijama spontano stvarao zavidnu umetničku kolekciju iz različitih perioda stvaralaštva u Vojvodini, a zahvaljujući kako umetnosti koju je dobijao od svojih prijatelja, tako i delima koja je kupio. 
 
 
Ukupno 75 umetničkih dela (slika, skulptura, pa i pomenuti "mail art") 57 autora iz Vojvodine našlo je svoje mesto u Galeriji Matice srpske zahvaljujući Stepanovu, a upravo je "mail art" vrsta stvaralaštva koja najviše govori o nameri Galerije da predstavi posetiocima pojam "intervencije" na umetničkom delu i izmeštanje klasične, "stroge" umetnosti iz institucije kako bi je doživeo svako od nas.
 
Šta je "mail art" i zašto je bitan?
 
"Mail art" je, kao način razmene informacija putem umetnosti, nastao šezdesetih godina prošlog veka u SAD, objašnjava za 021 kustos u Galeriji Matice srpske Nikola Ivanović. Jedan od njujorških umetnika je došao na ideju da potpuno izvuče umetnička dela iz institucija i "skine" njihovog autora, a tako da delo ne može da se veže za konkretnog autora i može da se slobodno deli među ljudima. Na sve ovo ide i sopstvena "intervencija" građanina na umetničkom delu, objašnjava Ivanović.
 
"Intervencija na umetničkom delu, u 'mail artu', može da znači i bilo kakav prilog uz vaše pismo, nešto što fizički može da stane u kovertu u kojoj šaljete pismo - bilo to audio-traka ili bezbroj poštanskih markica koje mogu da se zalepe na razglednicu. Vi uljem, bojama ili drugim sredstvima dodate svoj 'pečat' na fizičkom objektu koji je kupljen i deo je kapitalističkog sveta, a potom takvo delo pošaljete prijatelju ili drugom umetniku. Možete doslovno da komunicirate putem 'mail arta', a upravo Poštu koristite kao instituciju", navodi naš sagovornik.
 
 
"Mail art" pripada neoavangardnoj umetnosti i oslanja se u velikoj meri na avangardne pokrete poput kontroverznog umetnika Marsela Dišana, poznatog po "intervenciji" na Mona Lizi, kojoj je dodao brkove. Ivanović pojašnjava da je upravo ovaj talas stvaralaštva koren priče o intervenciji u umetnosti i potrebi da ona bude shvaćena šire.
 
"'Mail art' je svoj vrhunac imao tokom sedamdesetih i početkom osamdesetih, kad je u ovoj formi razmene informacija učestvovao i Sava Stepanov. Naime, početkom osamdesetih je Laslo Kerekeš slao 'mail art' Savi Stepanovu i mi smo u okviru izložbe predstavili jedno od njihovih pisama. Sam 'mail art' je mogao da bude ozbiljna komunikacija ili obična razmena pozdrava, a dubinu i značenje koje je razmena između Kerekeša i Stepanova imala nešto je što možete da saznate u toku trajanja izložbe", poručuje kustos Nikola Ivanović.
 
 
U okviru izložbe postoji kutak namenjen posetiocima koji žele da pošalju svoj "mail art" nekoj osobi. Jednostavno uzmete neku od razglednica (koje imaju motive dela izloženih u okviru spomen-zbirke), napravite intervenciju uz pomoć raspoloživih bojica i flomastera, adresirate svoje pismo na neku osobu i ubacite u sanduče. Pisma su već ispečatirana i poštarina plaćena, tako da će sva pisma stići na željene adrese. 
 
Foto: Galerija Matice srpske
 
Izložba ima i zanimljiv prateći program svakog petka. Kad je reč o sutrašnjem danu, od 19 časova će u Galeriji Matice srpske biti projekcija dokumentarnog filma o avangardnoj grupi "Dei lecci", kao i dva fragmenta njihovog performansa koji je snimljen upravo u Novom Sadu. 
 
 
Tematska predavanja od sada u Galeriji Matice srpske
 
Kustos Nikola Ivanović kaže za 021 da se subotom i nedeljom od 13 i 17h održavaju nove, tematske ture kroz stalnu postavku GMS. 
 
"Utiska smo da su se posetioci zasitili standardnih tura, te smo osmislili desetak novih interpretacija iz kojih svako može da odabere šta ga najviše zanima. Teme su različite, a zanimljive: o zabavi na slikama, o istorijskim događajima interpretiranim kroz umetnost, o skrivenim simbolima na delima, o uspostavljanju muškosti i ženskosti kroz istoriju, priča o aktovima, o modi i ljubavi", navodi naš sagovornik i dodaje da će ture trajati najmanje još tokom avgusta.
 
Detaljnije o izložbi koja je u toku, kao i o svim sadržajima u Galeriji Matice srpske, saznajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura