Rita Kinka: Novosađani opčinjeno slušali Čaplina

Šta je film muzici, a šta muzika filmu, dilema je na koju posve svež odgovor, čak pomalo holivudski, imaju Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novog Sada, partneri u muzičko-filmskom projektu "Filmharmonija", koji je u prethodna tri dana održan u Novom Sadu. Večeri u holivudskom stilu privukle su nekoliko hiljada Novosađana.
Tri izuzetna koncerta, inspirisana ingenioznim delom Čarlija Čaplina, tokom kojih su filharmoničari sinhronizovali muziku na dva nema Čaplinova filma "Mališan" i "Pasji život", opčinila su Novosađane.
 
I onaj prvi, zbog kiše premešten u prepunu Sinagogu, a posebno drugi i treći pod vedrim nebom u parku između Muzeja Vojvodine i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, samo sa upaljenim mesecom, bili su događaj po kojem ćemo pamtiti ovaj septembar.
 
"Filmharmonija" je oduševila više hiljada gledalaca, koji su sedeli, ne samo na vrlo udobnim stolicama, već i na travi, betonskim stazama, tatinim ramenima, bajsu, krovu automobila, u bakinom naručju, visili sa obližnjih prozora, muzejske ograde...
 
Blistali su muzičari a bogami i zgođušni maestro Krešimir Batinić, koji je, vidno inspirisan, prosto đuskao dirigujući, izvukavši tako najbolje iz izuzetnih hrvatskih muzičara potpomognuth nekolicinom naših.
 
Među njima bila je i pijanistkinja Rita Kinka, koja specijalno za 021.rs govori o tome šta su za nju značila ova tri koncerta.
 
Čaplin kao inspiracija
Čarls Spenser Čaplin bio je renesansni čovek, svestran, kreativan, samim tim uzor za mnoge. Ne samo glumac, već i muzičar, reditelj, kompozitor, akrobata, izvanredan poznavalac i namanjih treptaja duše. Bio je neko ko je sa nekoliko pokreta, mimikom lica umeo da dočara čitavu paletu osećanja. Nemi film kao forma fantastično korespondira sa muzikom koja i sama izaziva emocije bez reči.
 
Zagrebačka filharmonija kao izazov
Projekat Zagrebačke filharmonije veoma je svež, inspirativan i, sto godina posle nastanka prvih Čaplinovih filmova, oživljava duh tog vremena i u najboljem smislu reči obogaćuje kadrove muzikom. Sinhronizacija je jako važan momenat, jer muzika u svakom trenutku prati radnju filma i neophodno je reagovati na svaki pokret, geg, izraz lica... Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo da i zvuk klavira, pod mojim prstima, uklopim u zajednički zvuk. Veliki izazov u svakom smislu.
 
Zagreb kao mesto kreativnog procesa
Zagreb kao kreativni centar doživelo je nas šest novosadskih muzičarki. Ovaj projekat je mesto u kojem se brišu nacionalne razlike u ime zajedničke kreacije. Muzika zaista briše sve granice i spaja ljude, a to je cilj ovog evropskog projekta.
 
Staro, mlado, bebe, biciklisti, psi...
Konačni rezultat bile su te tri veličanstvene večeri simbioze filma i muzike. U Sinagogi, a potom dve večeri pod zvezdama, na lokaciji u samom centru grada, učinili su da sva srca budu ispunjena lepotom. Nije bilo ni "lajanja na zezde", jer su i psi, ćutke, opčinjeno slušali muziku besmrtnog Čaplina.
  • /

    06.09.2019 23:34
    /
    ovaj koncert je najavljen i na caplinovoj zvanicnoj fb stranici
    tako da sto se tice tonsa- propustio je priliku
  • High ISO

    06.09.2019 18:21
    Tipicno, kada se nema argumenata za odbranu bahatog ponasanja koje je pokvarilo ovaj predivan dogadjaj onda se drugi nazivaju hejteri. Jeste elita ali vam je ponasanje katastifalno. Sta je, nisi cula kucice, klipane u parkicu, kola koja se parkiraju...? Kakvi je to neodgovorno ponasanje dovoditi decu da ometaju muzicare, jel u pozorste i koncerte vodite klince? Nisi videla dirigenta koji se okrece da vidi kakva je to buka? Nebeski, ni za sta ste, nula ste po ponasanju. Pokvarili ste jedinstven dogadjaj.
  • Marija

    06.09.2019 18:06
    Smeta vam lavež pasa pod otvorenim nebom a ne smeta aplaudiranje imeđu stavova u Sinagogi. Odlučni kocerti, bravo za ljude koji su ovo osmislili ko god da su, bravo muzičari, bili ste odlični. Svi ostali na lečenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura