FOTO: Pokrajina otkupila ručne radove seoskih žena i otvorila "Vojvođanski salon"

Radovi lokalnih žena, stvaralaca tradicionalnih motiva u starim tehnikama poput veza i zlatoveza, tkanja, necane čipke i pustovanja od danas su izloženi u Vojvođanskom salonu, drugom ove vrste u Srbiji, a koji služi za prijem uvaženih diplomata, državnika i drugih gostiju iz zemlje i inostranstva u Banovini.
FOTO: Pokrajina otkupila ručne radove seoskih žena i otvorila "Vojvođanski salon"
Foto: 021.rs
U jednoj od kancelarija unutar zgrade Pokrajinske vlade nalazi se prijemni salon za zvanice, ispunjen ručnim radom žena "čuvarki tradicija" iz lokalnih sredina širom Vojvodine, a koje su okupljene u Etno mrežu Srbije. Njihove radove otkupila je Pokrajina, sa ciljem da ih poklanja gostima i tako promoviše vojvođansku multikulturalno bogatstvo.
 
 
Prilikom otvaranja Vojvođanskog salona, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je zgrada Banovine izgrađena pre tačno 80 godina, a danas je dobila salon, kao rezultat uspešne inicijative na svim nivoima.
 
"Radimo na promociji i podsticanju vrednosti koje naše žene iz ruralnih sredina stvaraju kroz uloženi trud i rad na čuvanju tradicije. Čast nam je da to sada predstavimo u Vojvođanskom salonu, a mnogi gosti su i do sada bili oduševljeni kada su u svoje zemlje mogli da odnesu otisak duše Vojvodine i Srbije. Kroz otkupljivanje i uručivanje protokolarnih poklona, pomažemo razvoj naših sela, od Sombora pa do Pirota, a akcija će sigurno biti u budućnosti i masovnija. Ranijih godina je bio običaj da se ćilimi sa starim tkanjem ističu na balkonima zgrada prilikom najvećih događaja, a neće proći mnogo vremena kad ćemo za najvažnije događaje i mi isticati ovakve radove na balkonu", najavio je Mirović.
 
Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da je cilj ove inicijative zapošljavanje najmanje 1.000 žena iz ruralnih područja, što će najpre uticati na njihovu ekonomsku nezavisnost i ostvarivanje svih zakonski zagarantovanih radnih prava.
 
"Mi smo do današnjeg dana zaposlili oko 600 žena, a drago mi je da na ovaj način čuvamo vrednosti i pokazujemo se celom svetu. Pre dve godine smo u Vladi Srbije napravili prvi ovakav, Srpski salon, u kojem održavamo sastanke sa važnim delegacijama i verujte da niko ne prođe pored izloženih radova, a da ne pita odakle potiču i ko ih je uradio. Pozivam sve institucije, državne i nedržavne, da se priključe i da na ovaj način pravimo važne korake u rodnoj ravnopravnosti", navela je Zorana Mihajlović.
 
 
Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović poručila je da su članice Etno mreže, predstavnice lokalnih udruženja iz Sremske Mitrovice, Inđije, Sombora, Pančeva, Odžaka i Novog Sada uključene u ovaj projekat u Vojvodini, te da su na najbolji način prikazale čime se dugo bave. Stilizovani eksponati u Banovini samo su deo kulturnog nasleđa i potrebno je, kako je rekla, i dalje raditi na ekonomskom osnaživanju ovih žena.
 
"Ova praksa treba da se omasovi i da je prihvate i druge institucije, kako bi se uradile nabavke i za naša predstavništva u inostranstvu, na primer za predstavništvo Vojvodine u Briselu. Već vidim kako bi se ova inicijativa uklopila i u projekat Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2021, kroz ukrašavanje Svilare. Trebalo bi raditi na uvođenju instituta 'čuvara tradicije', koji bi obezbedio da se naše čuvarke tradicije na lokalu trajno zaposle", mišljenja je Jovanovićeva.
 
Inače, direktni partner na ovom projektu je Zavod za ravnopravnost polova APV.
  • Петровград

    20.09.2019 20:01
    Лепо. Овде се само провлачи једна неистина и манипулација, а она гласи 'толерантна и мултикултурална АП Војводина', као да је остатак државе нетолерантан и хомоген. Више различитих народности има у једном Београду, него у целом Срему + Нови Сад. Да не причамо о Неготинској Крајини, Рашкој и Врањској котлини.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura