Dodelom nagrade "Milovan Vidaković" Viktoru Jerofejevu otvoren "Prozafest" u KCNS

Međunarodni festival proze "Prozefest", 13. po redu, koji će trajati do 28. septembra, otvoren je juče na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.
Festival proze zvanično je otvorio Miljenko Jergović, prošlogodišnji laureat Međunarodne nagrade "Milovan Vidaković" besedom koju je započeo rečima da se "danas nalazimo na mestu u slavu književnosti, priče, teksta i rime".
 
"To je uvek i na svaki način slavljenje nečeg što nije kolektivno, što je do poslednje srži, rečenice i reči individualizovano. Upravo to nas spasava od terorističkog napada, od rata. Jedino dok je naša reč sama protiv sveta, mi smo nesposobni da se pretvorimo u masovne ubice i manijake, jer svaki masovni ubica ubija u ime neke kolektivne ideje", naglasio je Jergović, i dodao da je svrha književnosti da ljude zadrži u stanju "izvan krda".
 
Jergoviću je potom urednik govornog programa KCNS-a Nedeljko Mamula poklonio pismo koje je ovoj instituciji kulture septembra 2000. godine uputio Aleksandar Tišma, preporučujući im da ugoste u Novom Sadu tada mladog Jergovića, koji je bio izbegao iz Sarajeva u Zagreb.
 
Pošto mu je prestižnu Međunarodnu književnu nagradu "Milovan Vidaković" uručio direktor KCNS Bojan Panaotović, ovogodišnji laureat, ruski pisac Viktor Jerofejev, kazao je da ne želi da ga doživljavaju kao mekog, humanističkog pisca.
 
"Ja uvek idem protiv struje, protiv tokova. U ruskoj književnosti našao sam reči za koje kažu da pripadaju Turgenjevu, autoru romana 'Očevi i deca'. Tamo glavni junak Bazarov govori da je čovek dobar, a da su okolnosti loše. Ispada da treba menjati okolnosti. Ja pitam: a ko je stvorio te loše okolnosti i kako dobar čovek može da stvori loše okolnosti? To je tema o kojoj ja pišem", rekao je Jerofejev.
 
Direktor KCNS Bojan Panaotović istakao je zasluge tima "Prozefesta" predvođenog Nedeljkom Mamulom i Đorđom Sladojem za trajanje ovog književnog festivala i dolazak eminentnih ličnosti svetske književnosti na ovaj festival. Panaotović se našalio rekavši da su njih dvojica nekim čudom mnogo mlađi, verovatno bismo u istorijatu "Prozefesta" imali i Homera, Getea, Balzaka, Andrića, Kunderu, Bukovskog...
 
Potom se Panaotović osvrnuo na ovogodišnjeg laureata festivala, ruskog pisca Viktora Jerofejeva.
 
"Doktorska disertacija našeg laureata Viktora Jerofejeva beše odnos Dostojevskog i francuskog egzistencijalizma. Dostojevski je kazao i da nema veće fantastike od one koju može da pruži realan život. Dakle, nema veće fantastike od toga da jedan Novi Sad, mali grad za svetske okvire, okuplja 'so soli' evropske i svetske književnosti, a upravo to postiže naš mali tim koji čini nekoliko dobrih i skromnih ljudi",rekao je Panaotović.
 
Publici ovogodišnjeg "Prozefesta", pored Jerofejeva, predstaviće se još šest pisaca: Stiv Sem Sandberg (Švedska), Natalija Fjedorčuk (Poljska), Dejan Trajkoski (Makedonija), Roland Orčik (Mađarska), Draginja Ramadanski i Milutin Ž. Pavlov (Srbija).
 
U Muzičkom programu na svečanom otvaranju festivala učestvovali su Todora Stojinović i bend "Šesto čulo".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura