Otvoren konkurs za uređenje javnih prostora u četiri mesne zajednice

Fondacija Novi Sad 2021 raspisala je konkurs pod nazivom "Nova mesta", koji za cilj ima sređivanje javnih prostora u Novom Sadu i okolini.
Otvoren konkurs za uređenje javnih prostora u četiri mesne zajednice
Foto: 021.rs
Brojna uređenja i rekonstrukcije javnih prostora, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.
 
Za ovu prvu godinu predviđeno je uređenje četiri javna prostora u mesnim zajednicama Južni Telep, Kovilj, Detelinara i Sremska Kamenica U svakoj od ovih mesnih zajednica anketirani su stanovnici i urađeno je temeljno istraživanje kroz fokus-grupe.
 
Na taj način u svakoj od mesnih zajednica odabran je jedan javni prostor i prikupljen je materijal koji će služiti kao osnova za krajnja arhitektonska rešenja koja će biti realizovana krajem ove i početkom sledeće godine. Stručnu komisiju za odabir rešenja pored građana činiće i stručnjaci iz zemlje i regiona.
 
Dugoročno gledano, projekat predviđa da se u svakoj novosadskoj mesnoj zajednici, kao i u okolnim opštinama takozvane Zone 021, odnosno u Sremskim Karlovcima, Irigu i Beočinu do 2021. godine rekonstruiše ili uredi jedan javni prostor u saradnji sa građanima. 
 
Projekat uređenja javnih prostora "Novo mesto", koji je pokrenula Fondacija Novi Sad 2021, započet je sastancima sa predstavnicima mesnih zajednica, a nastavljen je aktivnim učešćem građana u procesu donošenja odluka, kao i građenjem kulture dijaloga. Značajan je i podatak da je, prvi put, inicirano mapiranje i aktiviranje kreativnih i kulturnih potencijala različitih krajeva grada, što će uz izmeštanje kulturnih događaja iz centra grada i kroz uređenje javnih prostora kao dugoročni rezultat imati unapređenje kako društvenog, tako i kulturnog života širom Novog Sada.
 
Konkurs je otvoren do 15. septembra, a svoje ideje mogu da prijave sve zainteresovane arhitekte i urbanisti. Sve informacije u vezi sa ovim konkursom i konkursnom dokumentacijom može se pronaći na sajtu Fondacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021