FOTO: Izabrana arhitektonska rešenja za uređenje četiri urbane celine

Stručni žiri "Fondacije 2021" izabrao je četiri pobednička rada sa konkursa za uređenje četiri javne površine na Detelinari, Južnom Telepu, u Sremskoj Kamenici i u Kovilju.
FOTO: Izabrana arhitektonska rešenja za uređenje četiri urbane celine
Foto: 021.rs

Pobednički radovi će poslužiti kao idejna rešenja za konačno uređenje pomenutih lokacija, a već sledeće godine se može očekivati da usledi njihovo uređenje.

Za uređenje svake lokacije iz budžeta Grada biće izdvojeno po četiri miliona dinara. Predstavnici komisije su naveli da su zadovoljni pristiglim radovima, kojih je bilo 57 i koje su poslali ne samo autori iz Novog Sada, već i iz zemalja okruženja.

Pobednički rad za Trg Zmaj Jove u Sremskoj Kamenici izradio je tim u sastavu Malina Čvoro, Saša Čvoro, Slobodan Peulić, Maja Medić, Neda Medić i Nebojša Jeremić, a nagrađeni rad za Južni Telep je napravila Tijana Miljić.

Za uređenje parka i pijace u Kovilju izabran je rad tima koji su činili Jelena Jelačić, Tijana Radovanović, Aleksa Bekić i Pavle Nikolić, dok je kao predlog za uređenje zelene blokovske površine između zgrada u Rumenačkoj 25 i 29 na Detelinari izabran rad Alberta Topića i Fedora Jurića.

Posebno je izabran i rad na osnovu glasova građana, koji su za predložene radove glasali na sajtu "Fondacije 2021". Radi se o jednom od predloga za uređenje Južnog Telepa.

Nagrađeni su dobili po 120.000 dinara, a pobednički rad po oceni publike 75.000 dinara.

Član žirija, arhitekta Darko Polić je podsetio da je ceo proces počeo sa anketiranjem i ispitivanjem putem fokus grupa, potom javnog pozivanja i primanja pristiglih radova i na kraju rada žirija i selekcije i vrednovanja radova. Ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora.

Podsetimo, Fondacija "Novi Sad 2021" je u saradnji sa predstavnicima mesnih zajednica pokrenula još u junu proces uređenja javnih prostora pod nazivom "Urbani džepovi". Ideja je da se kreira trajni model u kom će građani biti aktivni učesnici stvaranja i uređenja takvih prostora, a u cilju negovanja kulture življenja kao jednog od ključnih elemenata razvoja društva u celini.

Predstojeća uređenja i rekonstrukcije javnih prostora, takozvanih "Novih mesta" za susrete građana i priređivanje kulturnih sadržaja, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

  • Marija Blazic

    29.09.2017 10:59
    Zamazivanje očiju javnosti
    Sve je ovo samo zamazivanje očiju javnosti dok se nastavlja rušenje starih zgrada u centru, menjanje urbanističkih planova preko noći, skidanje zaštite i rušenje trščara u Kraljevića Marka, uništavanje Remedovog murala od strane "NN lica", kao i gomila drugih stvari koje bi u jednoj "svesnoj" sredini bile skandalozne i nedopustive. Pogotovo nakon dobijanja kandidature za Evropsku kutlurnu porestonicu.
    Zanimljivo je samo kako se uvek ista imena vrte u svim žirijima već 15 godina unazad. Stručnost ili sposobnost prilagođavanja svakoj političkoj garnituri koja dođe na vlast?
  • krsto pandurica

    26.09.2017 02:54
    Ne zvao se ja Lorimer ako se nesto od ovoga ikad napravi, a i ne zovem se tako. Jos jedan u nizu konkursa koji sluzi samo da bi se podelila neka novcana sredstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021