Međunarodni projekti alat za jačanje umetničke scene u Novom Sadu

Kao prvi grad van Evropske unije koji je dobio laskavu titulu Evropske prestonice kulture, Novi Sad ispred sebe ima niz izazova, a naročito u oblasti umetnosti.
Kultura je, barem do sada, bila oblast na zapećku svake državne vlasti i većine evropskih finansijera, a lokalna sredina nije imala dovoljno sluha za organizacije i ustanove kulture koje su isticale značaj pojedinca i njegovog stvaralaštva. Sa osnivanjem Fondacije "Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture", konačno su se stvorili uslovi za lobiranje na visokim nivoima za oblast kulture, a zainteresovanost donosioca odluka van Srbije više je nego očigledna. 
 
Iz ovih razloga, između ostalih, Fondacija Novi Sad 2021 smatra da je pravo vreme za pokretanje pitanja internacionalizacije kulturne scene, a naročito one na lokalu, kako bi se iskoristila sva iskustva inostranih organizacija i institucija koje ipak imaju malo bolje uslove za razvoj kulture od Srbije. Tome je poslužio i Info dan Fondacije 2021 pod nazivom Floating divan (Plutajući divan), na kojem su predstavljeni uspešni primeri iz prakse Dunavskog regiona i međunarodni pozivi za finansiranje kulturnih projekata. 
 
Kako za 021 kaže rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Fondacije Novi Sad 2021 Vuk Radulović, pravo je vreme da Novi Sad usvoji znanja koja imaju strane organizacije, ali i finansijeri koji godinama podržavaju kulturno stvaralaštvo, kako na lokalu, tako i na državnom nivou. Novi Sad na ovoj misiji, naglašava on, počinje od samog početka, jer je bitno da se razviju jaki kapaciteti i znanja za godine pred nama.
 
"Ovo je samo još jedan mali korak ka podizanju kapaciteta Fondacije i našeg grada i postizanju zajedničkog cilja - dau najboljem svetlu i ponosno ponesemo titulu centra evropske kulture 2021. godine", poručio je Radulović i dodao da će znanja gostiju iz inostranstva biti dragocena u nameri Fondacije, ali i svih drugih stvaralaca, da nauče na koji način pravilno iskoristiti međunarodne pozive za finansijsku podršku.
 
Svoje savete podelili su direktor NÖKU Holdinga u austrijskom Senkt Poltenu Paul Gessl, menadžer u kulturi Márton Méhes, projekt-menadžerka "EuroVienna" Sophie Deuer, Mina Radmilović Pjevac iz Fonda "Evropski poslovi" Pokrajinske vlade i Dubravka Lazić sa Akademije umetnosti. Kako je za 021 naglasio Paul Gessl, menadžerske sposobnosti su prve na kojima se mora insistirati kada je reč o podizanju kapaciteta bilo koje organizacije.
 
"Bez kvaliteta i upornosti nećete postići željene rezultate. Zato je jako bitno da se razume oblast upravljanja i organizacije jedne ozbiljne ustanove ili grupacije, kakva je i Fondacija Novi Sad 2021, koja će uvek imati našu podršku na putu ka toj dugo očekivanoj i sve bližoj 2021. godini. Ta godina će, naravno, za Novi Sad biti samo jedna početka tačka, u kojoj očekujemo da vidimo jedan grad koji ima kapacitet za velike stvari u oblasti umetnosti i, kako je već naglašeno, jake upravljačke sposobnosti. To je moja poruka Novom Sadu", uveren je Gessl, koji je na panel-diskusiji u Kulturnom centru Novog Sada održao kratko predavanje na temu koordinacije rada institucija kulture.
 
Međutim, "divani" poput ovog ne služe samo jačanju kapaciteta Fondacije Novi Sad 2021. Kako naglašavaju u fondaciji, upoznavanjem aktera u kulturi sa novim metodama i mogućnostima apliciranja za finansiranje projekata sredstvima iz fondova EU, ova organizacije podržaće sve zainteresovane pojedince i organizacije u ostvarenju kulturnih i kreativnih ideja i doprinosu podizanja kapaciteta domaćih ustanova kulture.
  • Klaudija

    18.10.2017 22:29
    Divno, samo lepe stvari iz Fondacije ovih dana pristižu... Samo tako nastavite.
    Klaudija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021