Pristupačne komunikacije za bolji položaj ugroženih društvenih grupa

Sa stručnog skupa na temu "pristupačnih komunikacija", održanog danas u Novom Sadu, poslata je inicijativa za ispunjavanje uslova za sticanje oznake tzv. "bele" zastavice.
Pristupačne komunikacije za bolji položaj ugroženih društvenih grupa
Foto: 021.rs

Cilj je povezivanje dve grupe manjinskih zajednica - osoba sa invaliditetom i nacionalnih manjina, kao i doprinos boljem razumevanju i intergaciji osoba sa invaliditetom u javni dijalog.

Osobe sa invaliditetom čine 10% populacije društva u kom živimo, dok nacionalne manjinske zajednice čine 20% našeg društva. Ukoliko je osoba pripadnik manjinske nacionalne zajednice i istovremeno osoba sa invaliditetom, suočava se sa veoma složenim životnim okolnostima.

Tzv. "pristupačno informisanje" je zato veoma važan segment koji u velikoj meri može doprineti boljem položaju višestruko ugroženih društvenih grupa. Konsultantkinja za pristupačnost Marija Vrebalov je ukazala na "značaj socijalnog pristupa koji prepoznaje široku raznolikost funkcionalnih potreba i preporuku sistemskog pristupa komunikacijama kroz univerzalni dizajn, čime se omogućava pristupačnost usluga, informacija, obrazovanja, robe i arhitektonska pristupačnost svim ljudima bez diskriminacije".

Psiholog Tatjana Stojšić Petković je upozorila da "u društvu i dalje postoji odvojenost osoba sa invaliditetom i osoba bez ikakvog fzičkog ili mentalnog oštećenja i da je odsustvo saosećanja jednih prema drugima u velikoj meri prisutno". Ona je izrazila spremnost za uključenjem u aktivnosti koje platforma koja se bavi pristupačnim komunikacijama namerava da se bavi.

Kroz Projekat "PLUS dani interkulturalnosti" podršku ovoj ideji dala je "Fondacija 2021" jer je jedan od važnijih ciljeva i zadataka projekta Evropska prestonica kulture upravo participativnost svih građana Novog Sada i Srbije, bez obzira na naše različitosti.

- Fondacija prepoznaje osobe sa invaliditetom i nacionalne manjine u svojoj strategiji komunikacije i pridaje im poseban značaj, baš kao što će podržati i izradu nove Strategije pristupačnosti i akcionog plana za komunikacije koji će je pratiti - kazala je portparolka Fondacije Mirjana Kovačević. Ona je istakla i da "treba uložiti više truda na podizanju svesti donosioca odluka i stanovništva o pristupačnosti i inicijativi da Novi Sad prilagodimo standardima pristupačnosti kako bi kao bio prepoznat kao turistička destinacija svih Evropljana".

Zaključci i preporuke sa ovog skupa su da sistem prepozna znakovni jezik kao maternji jezik i da se znakovni jezik uvede u obrazovni sistem, kao i da je uloga nacionalnih, lokalnih i manjinskih medija kao glavnih aktera u širenju ideje o pristupačnim komunikacija krucijalna, jer su upravo mediji ti koji kroz komunikaciju mogu da omoguće napredak društva u celini.

Organizator stručnog skupa o "pristipačnim komunikacijama" je medijska agencija "Heror media pont".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021