Riječka iskustva važna za Novi Sad u pripremama za EPK

Godinu dana pre Novog Sada, titulu Evropske prestonice kulture 2020. godine poneće Rijeka pa je interesantno znati kako se i drugi gradovi pripremaju u ovako važnom i dugotrajnom procesu.
Riječka iskustva važna za Novi Sad u pripremama za EPK
Foto: D. Perišić
Da bi došla do ove titule, Rijeka se prvo morala istaći više od Dubrovnika, Pule i Osijeka koji su se našli u drugom krugu kandidature za EPK, a koji su mnogima bili atraktivniji. Ipak, nekadašnji centar pank pokreta u Jugoslaviji i grad koji i danas odudara od ostatka Hrvatske po svojoj alternativnosti u kulturnom i političkom pogledu, pripremao se veoma dugo za evropski nastup. Sada su pred Rijekom brojni izazovi.
 
Istoričar umetnosti Zvonko Maković, koji je učestvovao u projektima hrvatskih gradova u kandidaturi za EPK, smatra da se puno može naučiti iz grešaka koje su pravili npr. Maribor ili Pečuj pripremajući se za godinu kulture.
 
"Maribor se spominje kao grad koji je doživeo debakl, između ostalog, i u finansijskom smislu. Oni su se previše fokusirali na sebe i premalo vodili računa na kontekstu. Važno je ne gledati samo jedan segment, samo programe, već ono što bi trebalo da bude bitno u godinama posle. A to su institucije", objašnjava Maković.
 
Maković poručuje da Novi Sad ima dragocene institucije za koje smatra da su potisnute na marginu.
 
"Galerija Matice srpske, Srpsko narodno pozorište, Spomen zbirka Pavla Beljanskog, to su institucije koje ostaju i posle 2021. godine. Ukoliko se koncentrišete samo na programe koji su vrlo aktuelni i pripadaju alternativi, to je sjajno jer se pokazuje vitalitet grada. Rijeka je upravo to učinila i to po meni nije dobro. Jer, ali alternativa će doći i proći, toga neće više biti posle 2021, 2022. godine. Da se veća pažnja posvećuje institucijama, to je onda nešto što je trajno. Dakle, mislim da je sjajno što je Novi Sad izabran i da je to najbolja solucija, ali ono što bih savetavao je da treba da ostane nešto trajno i posle 2021. godine", dodao je Maković.
 
Iako se "mašina" Novog Sada kao EPK tek zahuktava, neke nove stvari u kulturnoj ponudi se već sada primećuju. Za direktora Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanju Milenkovića kultura predstavlja društvenu promenu.
 
"Ovo nije događaj, ovo je proces. Kada sam pitao gospodina (Šuđija) Kogija iz Evropsko-japanske fondacije, kako bi ocenio merilo uspeha jedne EPK, on je rekao: 'Reći ću vam 2031'. Tačno je odredio 10 godina od procesa koji je tek započet da bi se odredilo ono što kroz fondaciju pokušavamo da ispričamo, a to je da je kultura način života. To je društvena promena i to bi trebalo da se desi kao motiv da stvari koje su dobre podignemo na viši nivo, a one koje to nisu da ih menjamo i da ih učinimo boljima", zaključio je Milenković.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021