Pretučena dva mladića albanske nacionalnosti u Novom Sadu, državni vrh traži odgovornost

Dvojica mladića albanske nacionalnosti G. B. (19) i C. M. (19) pretučena su u noći između subote i nedelje, a jedan od njih je u životnoj opasnosti.
Kako je za 021 potvrđeno u Kliničkom centru, C. M. je primljen sa teškim telesnim povredama, najteža je povreda glave, operisan je i smešten je u šok sobu Urgentnog centra. On je u teškom opštem stanju, još uvek bez svesti, a trenutno se sprovode mere intenzivne terapije.
 
Incident se dogodio u Futoškoj ulici, na taksi stanici ispred Ruleta "Gaja", nešto posle ponoći kada su četiri napadača pretukla dvojicu mladića.
 
Policija intenzivno traga za osumnjičenima, a pronađen je i snimak sa obližnje nadzorne kamere koji bi mogao pomoći da se oni identifikuju.
 
Demo Beriša iz Matice Albanaca rekao je za 021 da očekuje da će reakcija policije biti brza i da će vinovnici biti što pre uhvaćeni. On je dodao da za napad nije bilo nikakvog povoda sem što su mladići na ulici razgovarali na albanskom.
 
"Mi, kao Matica, osuđujemo taj napad i imamo za cilj drugu ideju, odnosno pomirenje, a ne da dolazi do ovakvih incidenata".
 
Beriša je naglasio da se zahvaljuje lekarima hitne službe Doma zdravlja Novi Sad na brzoj intervenciji i ukazanoj pomoći, a posebno dežurnoj ekipi Kliničkog centra Vojvodine.
 
Muftija vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić takođe je osudio napad na albanske mladiće u Novom Sadu.
 
"Islamska zajednica Srbije, muftijstvo vojvođansko, izražava zabrinutost svojih vernika zbog napada koji se dogodio u noći između subote i nedelje gde su dva mladića albanske nacionalnosti napadnuta. Ovakvi postupci ne donose nikom dobro i ovakvim činom se pokušava narušiti dobra harmonija koja vlada među građanima Novog Sada. Novi Sad je naš grad, grad svih građana, slobodan, grad njegovih gostiju koji ga rado posećuju sa svih krajeva sveta i poznajući mentalitet stanovništva, cenim da je ovo delo nesavesnih pojedinaca koji ni sami ne znaju zašto su napali dva mladića koja ih ničim nisu izazvala", rekao je muftija Ziljkić. 
 
On je dodao da će danas u ime muftijstva vojvođanskog, ali i u ime svih Novosađana koji ne podržavaju ovakav čin nasilja, obići u kliničkom centru povređene mladiće. 
 
"Ne sumnjam da ovaj čin neće osuditi i predstavnici pokrajinske i gradske vlasti jer upravo saradnjom sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem i predsednikom pokrajinske Vlade Igorom Mirovićem kao i predstavnicima crkava i verskih zajednica  godinama se trudimo da izgradimo dobre odnose među svim građanima Novog Sada. Ujedno pozivam nadležne organe da reaguju, pronađu počinioce i adekvatno kazne, kako ne bi dozvolili da ovakvi incidenti postanu česta pojava" zaključio je Ziljkić.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio napad na mladiće albanske nacionalnosti koji se dogodio u noći između subote i nedelje u Futoškoj ulici u Novom Sadu.
 
"To nije Novi Sad kakav mi poznajemo i to nije Srbija kakvu hoćemo. Ovakve slučajeve ne smemo i nećemo da tolerišemo i svaki takav incident mora biti primereno sankcionisan. Ovakav čin je nezakonit, nečasan i nemoralan. Moram da skrenem pažnju takvim izgrednicima, koji misle da su patriote, ako bez razloga napadaju ljude druge nacionalnosti, da razmisle o tome, da li na taj način možda ugrožavaju bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, pa možda i u drugim mestima gde Srbi žive", naveo je Vučević.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom ovog incidenta rekao je da svi građani Srbije moraju da imaju jednaku pravnu zaštitu.
 
"Mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je Albanac. A kako ću ja da tražim i od Stoltenberga i od bilo koga drugog da Srbi budu zaštičeni, ako mi nismo u stanju da zaštitimo sve građane naše zemlje bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost", rekao je Vučić i tražio "najdrastičnije kazne" za napadače.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije je osudila ovaj napad.
 
"Jasno je da su 'hrabri branioci Kosova', koji napadaju ljude samo zato što govore na albanskom jeziku, samo pogonsko gorivo istim takvima koji pucaju na one koji govore srpski na Kosovu. Ovi banditi su jedni drugima najbolji prijatelji, jer uzajamno pravdaju svoje kukavičko siledžijstvo. Nasilničko ponašanje na ulicama Novog Sada, nažalost, nije novost. Izostanak hitne reakcije policije u ovom slučaju značio bi zatvaranje očiju pred kriminalom, što je nedopustivo. Novi Sad i Vojvodina nekada su bili oaza mira. Nažalost, poslednji događaji pokazuju da gospodari života sve više postaju razularene bande, čije delovanje neodoljivo podseća na Hitlerove SA odrede", navodi se u saopštenju Lige.
 
Vojvođanska partija pridružila se osudi "pokušaj ubistva dva mladića u Novom Sadu". Oni su naveli da su zgroženi bezbednosnom situacijom u Novom Sadu i Vojvodini. 
 
"Bezbednost se meri opštim osećajem sigurnosti svakog pojedinca, slobodom kretanja, pravom na slobodu mišljenja i izražavanja pogotovo za pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, vladavinom pravde, prava i jednakosti za sve građane bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu pripadnost i uverenja", saopštili su iz VP.
 
Oni su zaključili da "mržnja, netolerancija i nasilje nikada nisu bili matrica ponašanja i življenja u Vojvodini".
 
Građanski blok 381 takođe osuđuje prebijanje dvojice mladića albanske nacionalnosti i zahteva hitno identifikovanje i kažnjavanje napadača.
 
"GB 381 smatra da su etnički motivisani napadi najopasniji vid 'razgraničenja' društva i da predstavljaju nasleđe mračne prošlosti devedesetih godina prethodnog veka koja se vratila u svom naprednom obliku. GB 381 je u svom programu kao jedne od najvažnijih tačaka istakao smanjivanje etničkih distanci, jačanje nacionalnog identiteta 'građanina Srbije' i stvaranje zajednice uzajamnog ljudskog poverenja", naveli su u saopštenju.
 
Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih državnih organa da odmah identifikuju i liše slobode nasilnike koji su juče u Novom Sadu napali i teško povredili dvojicu mladića albanske nacionalnosti.
 
"Zahtevamo od nadležnih organa da pod hitno utvrde motive napada, s obzirom da je Matica Albanaca Srbije saopštila da su devetnaestogodišnji mladići napadnuti jer su razgovarali na maternjem jeziku. U tom slučaju, ovaj napad se mora tretirati kao društveno izuzetno opasan zločin iz mržnje i mora biti primereno kažnjen, kako bi se poslala snažna poruka da je tako nešto apsolutno nedopustivo", saopštili su iz Građanske Vojvodine.
 
Oni su dodali da je bez obzira na motiv "ovaj napad je i jeziv znak vremena u kojem živimo, a u kojem vlast i njeni mediji svakodnevno koriste šovinizam i jezik mržnje kao oruđe za napad na pripadnike drugih nacija i na sve koje režim proglasi svojim neprijateljem".
 
Zaključili su da je "duh mržnje, nasilja i nacionalizma pušten je iz boce i plašimo se stravičnih posledica, a čini se da ništa nismo naučili iz devedesetih godina, koje su izgleda jednom zauvek uništile ovo društvo".
 
Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije je osudila brutalan napad na dvojicu mladića.
 
"Zahtevamo hitnu istragu od policije i tužilaštva kao i procesuiranje odgovornih, a od grada Novog Sada, izvršne vlasti AP Vojvodine kao i republičke vlade zahtevamo da se javno oglase i osude ovakve napade. Inicijativa apeluje na državne organe da se- pored procesuiranja odgovornih za napad- moraju  javno oglasiti i osuditi svaki ovakav napad prema pripadnicima manjinskih zajednica", naglasili su u saopštenju.
 
I Zelena stranka najoštrije ne osudila, kako kažu, "gnusni napad na naše sugrađane". 
 
"Ovo je još jedan u nizu ludila i primitivnih iskazivanja 'patriotizma' na najjadniji i najružniji mogući način. Ako neko želi da bude patriota, onda je davno neko morao, prvenstveno kod kuće, da ga nauči kako se to radi. To sigurno nije mučkim prebijanjem nekog ko je druge nacije ili priča drugim jezikom", izjavio je Slobodan Cvetković, predsednik Gradskog odbora Zelene stranke Novi Sad.
 
"Ovaj podmukao i gnusan čin, ukoliko se ispostavi da je učinjen samo zbog toga što je neko druge nacije i priča drugim jezikom, je nešto što ne sme da se dešava u našoj zemlji i našem gradu. Pozivamo sve nadležne institucije da što pre privedu licu pravde počinioce ovog okrutnog čina", dodao je Slobodan Cvetković.
 
Pokrajinski  i gradski odbor Demokratske stranke  oglasili su se saopštenjima u kojima najoštrije osuđuju brutalan napad i zahteva od nadležnih organa da počinioce hitno pronađu i privedu pravdi.
 
"Građani multietničkog Novog Sada i višenacionalne Vojvodine nisu zaslužili da im besprizornici i kriminalci na ovaj način kaljaju obraz i opravdano postavljaju pitanje da li su oni koji, zarad političke i lične koristi, kreiraju atmosferu netolerancije i mržnje u ovom društvu svesni kakvo zlo čine?", pitaju u PO DS.
 
Oglasila se i Pokrajinska vlada.
 
"Pokrajinska vlada najoštirije osuđuje težak incident u kojem su, u noći između subote i nedelje u Novom Sadu, napadnuta dvojica mladića albanske nacionalnosti i istovremeno traži da se počionici pronađu i kazne u skladu sa zakonom", poručili su u Pokrajini.
 
Pоkrајinski zаštitnik grаđаnа naveo je da Аutоnоmnа pоkrајinа Vојvоdinа trеbа i dаlје dа služi kао primеr dоbrih mеđunаciоnаlnih оdnоsа i tоlеrаntnоg оdnоsа mеđu njеnim stаnоvništvоm.
 
"Najoštrije se osuđuju svi оblikе nаsilја, а nаrоčitо incidеnti kојi su usmеrеni kа pripаdnicimа drugе nаciоnаlnоsti", navedeno je u saopštenju ombudsmana. Dodaje se i da ombudsman pоdržаvа nаdlеžnе оrgаnе u njihоvоm rаdu nа оtkrivаnju pоčinilаcа
 
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković takođe je najoštrije osudila incident.
 
"Poverenica očekuje od svih nadležnih da hitno preduzmu sve mere, pronađu i kazne počinioce kao i da spreče nasilјe, izazivanje bilo kakve mržnje i netrpelјivosti prema nacionalnim, verskim i drugim manjinama. Ovakvi slučajevi nanose štetu dalјem razvoju demokratskog društva zasnovanog na poštovanju lјudskih prava i ravnopravnosti svih građanki i građanki, navodi poverenica i ističe da Srbija treba da bude država u kojoj se poštuju prava svih koji u njoj žive, bez obzira na nacionalnu pripadnost, etničko poreklo ili bilo koje drugo lično svojstvo", poručila je Brankica Janković.
 
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor takođe se oglasio i pozvao nadležne državne organe da istraže detalje, pronađu, privedu i, u skladu sa zakonom, sankcionišu odgovorne za ovaj težak incident.
 
Izrazivši nadu da će se povređeni mladići brzo oporaviti, Pastor je istakao da je bezbednost svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, prioritet kako državnih organa, tako i građana, i da ovakvi incidenti zaslužuju najoštriju osudu i reakciju. 
  • Rrrr

    11.10.2018 10:07
    Sramota
    Svi vi koji se tako zdušno brinete o šipcima koji su pazarili ,pitate li se kako je Srbima na Kosovu i Metohiji?!? Da li vam je žao Srba i da li uopšte znate kako Srbi na Kosovu stradaju ???Ako se uopšte ikada setite Srba sa Kosova???
  • :)

    10.10.2018 18:32
    @jok i nije
    ”...jok, tad je samo npr. Dimitrije Gavrilovic lutao po gradu, pljackao i ubijao policajce.....”

    Гавра је за своје недело платио главом, није било тих пара и адвоката, који су га могли спасити, па ти сада види и пореди неупоредиво...
  • Snezana

    10.10.2018 17:12
    Čekaj bolan..
    Čekaj bolan Šabane...
    Ovde su našu dobru decu tukli i lomili karlice.
    Niko reč nije reko...
    Odšteta sa polomljenom karlicom?
    Vreme...
    Ajd bar spasite druge kad svoje ne možete.
    Zbog EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika