Lažni navodi o silovanjima u Novom Sadu se šire društvenim mrežama

Na društvenim mrežama šire se objave o navodnim silovanjima u Novom Sadu. Policija je identifikovala jednu osobu koja je širila lažne navode o napadima.
Lažni navodi o silovanjima u Novom Sadu se šire društvenim mrežama
Foto: 021.rs
Kako se može videti u objavama koje se šire na Instagramu i Fejsbuku, u proteklih pet dana, u Novom Sadu, u okolini Novog naselja i Detelinari, navodno su silovane tri devojke. 
 
Policiji prethodnih dana nije prijavljen nijedan sličan slučaj, a identifikovali su Novosađanku koja je sa svog profila na društvenim mrežama širila uznemirujuću glasinu.
 
Ove glasine šire se već nekoliko dana na mrežama. Objave prati i apel da se devojke ne šetaju same, kao i da je "informacija iz policijske stanice proverena, a da portale ne zanima". Slične glasine o silovanjima, ali i otmicama dece, bez ikakvog dokaza, delile su se i ranije putem društvenih mreža.
 
Nekoliko zabrinutih građana obratilo se redakciji portala 021.rs sa pitanjem o čemu je reč i zašto se niko povodom ovog slučaja nije oglašavao.
 
U policiji saznajemo da im proteklih dana nije prijavljen nijedan sličan slučaj, te pozivaju građane da, ukoliko imaju informacije o bilo kakvom događaju u kom je neko napadnut, to prijave nadležnim organima.
 
Kako saznaje 021.rs, novosadska policija je identifikovala jednu žensku osobu, koja je na svom profilu širila ovu glasinu. Ona je, navodno, čula da su se napadi dogodili, što je i podelila na društvenim mrežama bez ijednog autentičnog svedočenja ili dokaza. 
 
Ova Novosađanka će na svom profilu demantovati glasinu koja se raširila društvenim mrežama, a tužilaštvo je zatražilo da im se dostavi izveštaj o čitavom slučaju.
 
U policiji apeluju na građane da ne šire glasine koje mogu da uznemire javnost i izazovu paniku, te da ukoliko imaju validnu informaciju o nekom napadu, kontaktiraju nadležne organe, koji će reagovati po prijavi.
 
Širenjem lažnih navoda kojima se izazva panika spada u krivično delo protiv javnog reda i mira. Za iznošenje i prenošenje lažnih vesti ili tvrdnji koje mogu da izazovu paniku, zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine.
 
Ukoliko je krivično delo učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava, kao i na javnom skupu, počiniocu preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina.
  • Dada

    21.05.2021 04:58
    Laz
    Laz, poznajem devojku koja ne silovana. Ova vest je nazalost istina, ali ocigledno se sve radi da se to zataska. Silovana devojka je jedna od boljih drugarica moje devojke. Iz prve ruke znam celu pricu i ovo sto se radi je tuzno.
  • Lala

    18.05.2021 14:54
    Meni nije jasno kako je ovo širenje panike a na svakom kanalu imamo predsednika koji priča o tome kako je neko seko glave mleveo ljudsko meso i igrao fudbal sa odsečenim glavama, i da ne pricam o tome što nece biti dovoljno grobnih mesta da sahranimo sve.. Velike su šanse da se ovo zaista desilo ali policija krije svoju nesposobnost demantovanjem i napadanjem ljudi koji dele ove informacije
  • Goksi

    18.05.2021 00:31
    Šta dalje?
    Napišite u kojim grupama se to pisalo, neka odgovaraju osobe za širenje panike.
    U tim grupama je pre par godina pisano kako deci treba davati Domestos da piju malo po malo kako bi se čistio organizam. Joj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika