98. rođendan FK Vojvodina

Fudbalski klub Vojvodina osnovan je na današnji dan 1914. godine u dvorištu kuće u Temerinskoj broj 12, ali na tu kuću nikada nije stavljena tabla da Novosađane podseti na značaj ovog događaja.

Fudbalski klub Vojvodina danas slavi 98. rođendan.

Doktor Dušan Popov ustanovio da je da je klub osnovan na današnji dan 1914. godine u dvorištu kuće u Temerinskoj broj 12. Iako je prošlo već 98. godina od tog događaja, Novi Sad do danas nije našao ni vremena ni volje, da makar postavljanjem table na toj kući, podseti Novosađane na značaj ovog događaja.

Osnivanje se održalou potpunoj tajnosti, jer je u predvečerje Prvog svetskog rata austro-ugarska policija budno pratila svako okupljanje srpske omladine. Pod izgovorom da dolaze da pomažu u preradi vune, skupili su se učenici "Velike srpske pravoslavne gimnazije", studenti i trgovački pomoćnici, radi osnivanja jednog nacionalnog kluba radi vaspitanja na sportskom planu. Među osnivačima su bili Milenko Šijaković - utemeljivač tekstilne industrije u Novom Sadu, Vladimir Milićević - univerzitetski profesor, Dušan Hinić - ugledni hemičar, Radenko Rakić i Kamenko Ćirić - istaknuti pravnici, Gojko Ružić, Ranko Tošić, Đorđe Živanov, Branko Gospođinački i viđeni advokat Kosta Hadži.

Novonastali klub je dobio naziv Vojvodina čime je naglašen srpski karakter novog kluba, jer je sa njim pokušano da se vaskrsne sećanje na "Vojvodstvo Srbiju i Tamiški Banat" (koje je trajalo od 1849-1861. godine) u kom su Srbi, bar na papiru, trebali da imaju kulturno-političku autonomiju u Habzburškoj carevini. Oko novog kluba se brzo okupila mladež Podbare i Salajke. Vojvodina onda nije imala svoj teren pa se treniralo na poljančetu "Četiri krajcare" na kraju današnje Šumadijske ulice. Prve dresove je sašila majka fudbalera Milorada Milićevića i bili su svetlo plave boje.

Prva utakmica odigrana je u junu 1914. godine u Kovilju, protiv lokalnog kluba Šajkaš (osnovan 1908. godine), a Novosađani su ostvarili ubedljivu pobedu od 5:0. U tom timu Vojvodine uglavnom su igrali đaci i studenti koji su bili na letnjem raspustu. Potonja ratna zbivanja su odredila da utakmica sa Šajkašem bude prva i jedina utakmica Vojvodine sve do oslobođenja 1918. godine.

Sve ostalo je istorija.

  • Stara damo iz Ravnice

    08.03.2012 14:30
    98 ponosnih godina
    NISTA NA OVOME SVETU MENI NE ZNACI ONOLIKO KOLIKO MI ZNACIS TI !!
  • ALUMNI

    06.03.2012 14:29
    DANAS NAM JE DIVAN DAN
    i zato ne dozvolite BUDALAMA ŠTO JE MORE DO KOLENA da nam ga pokvare........
  • Galawix

    06.03.2012 14:05
    Hmmm...
    Kada pročitam imena zaslužnih građana i intelektualca koji su osnovali klub (svaka čast) i sada pogledam ovu nesrećnu gomilu polupismenih huligana koji se kunu i urlaju razbijajući i unakazujući grad, maltretirajući sve koji ne misle kao oni, ne mogu da se ne zapitam, kud se dede osnivačka ideja ovog kluba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.

Remi Voše i Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine odigrali su večeras na svom terenu nerešeno 1:1 protiv Čukaričkog, u utakmici 28. kola Superlige Srbije.